Suferi de „misophonia”?

Remarcati ca am pastrat denumirea in engleza, desi stiti ca prefer denumirile in limba romana. Cu toate acestea, nu am gasit traducerea exacta in limba noastra pentru aceasta afectiune.

La ce se refera insa „misophonia”? Anumite zgomote – unele mai puternice, altele dimpotriva – genereaza reactii necontrolate de furie, ura, dezgust. Exemple: mestecatul cu gura deschisa (sau chiar zgomotul facut de mestecarea mancarii). Unii o asociaza strict cu generarea unor reactii de ura/furie etc. in momentul in care ii aud pe altii mestecand cu gura deschisa, dar exista si definitii mai cuprinzatoare care fac referire la mai multe sunete: taierea unghiilor cu o unghiera, spalatul pe dinti, mestecatul gumei etc.

furie maini acopera urechi

furie, imagine de pe Shutterstock

Este o tulburare neurologica prezentata adesea ca o boala „bizara” – exemplu in acest articol despre o vedeta care marturiseste ca sufera de aceasta afectiune. Aici mai aflati despre cineva cunoscut care are aceasta afectiune.

Tulburarea neurologica debuteaza in copilaria tarzie si se agraveaza in timp. Nu exista tratament pentru ea, din ceea ce am citit online. Constientizarea existentei acestei afectiuni este inca la inceput si mai trebuie multi pasi facuti pentru a fi clasificata ca o problema psihiatrica separata.

Am vazut, cum spuneam, ca multi o numesc afectiune bizara, insa se pare ca exista din ce in ce mai multi pacienti cu aceasta problema. Am impresia ca si mai multi sufera de forme mai… „usoare” – eu stiu persoane care sunt enervate de anumite zgomote – cele mentionate mai sus sau altele precum: pixuri deschise-inchise constant (repetarea unui zgomot), fosnit etc. Evident, si formele de manifestare a afectiunii cred ca sunt diferite: cei pe care ii stiu eu au reactii moderate, usoare de furie/ura etc. – reactii pe care si le pot controla.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge