Cum sa NU te lasi pacalit in nicio perioada de reduceri

Vorbeam recent cu cineva apropo de reduceri si despre cat de usor este sa nu ai parte, de fapt, de o oferta buna. Povestindu-i despre ce mi-am luat in asemenea perioade si oferindu-i cateva recomandari cu privire la ce sa faca pentru a se asigura ca primeste, de fapt, reduceri insemnate, persoana in cauza mi-a sugerat sa scriu un articol aici, pe blog, cu tot ce am descoperit intrucat, zicea ea, multora le-ar fi util.

economisire

economisire, imagine de ALMAGAMI / Shutterstock

Sunt lucruri pe care eu le consider „de baza”, simple – dar efiente pentru a nu va lasa pacaliti in nicio perioada de reduceri. Cum spuneam, sunt lucruri constatate in ani de cumparaturi in perioada si in afara perioadelor de reduceri. Asadar:

Informeaza-te din vreme si afla pretul „de lista”

Acesta este primul pas pentru ca pretul din perioada de reduceri sa aiba un punct de referinta. Dar, NU COMPARA cu preturile cu o saptamana-doua inainte, ci cu unule cu macar 1-2 luni inainte. Sigur, sunt produse si produse. Daca, de pilda, esti invitat la ziua de nastere a cuiva sau ai de luat ceva urgent (ai ramas fara telefon, TV, laptop etc.) atunci e clar ca, daca nu ai cautat musai un produs, nu ai idee care era pretul obisnuit. Poti compara insa cu preturile din afara (amazon etc. – adaugand un pic in plus datorita cheltuielilor de transport, vama etc. care fac ca aproape intotdeauna preturile de la noi sa fie mai mari decat cele din alte parti).

Exemplu concret: acum cativa ani ne-am mutat la casa noastra pentru care stiam ca va trebui sa luam electronice si electrocasnice. Stiind din vreme ca va trebui sa luam televizor, am verificat preturile de prin iunie-august. Astfel, am descoperit ca acum 2 ani nu au fost oferte la ce televizor voiam noi de Black Friday. Abia de Craciun am gasit ceva si, culmea, nu intr-un magazin faimos – e-mag, Flanco, Altex etc. – ci… la Cora.

Compara cu preturile din afara

Asa cum spuneam mai sus, merita sa comparati preturile si cu ce se ofera afara. De exemplu, anul acesta acesta trebuie sa imi iau un robot nou de bucatarie. Am gasit un produs care parea tentant, din punct de vedere al ofertei, pe site-ul si in magazinele unui faimos retailer de la noi. Cum nu aveam date despre pretul de lista al produsului, nu stiam cu ce sa il compar – pretul de acum fiind direct cel redus. Asa ca m-am uitat pe amazon si am descoperit ca pretul de lista, fara reducere, era in zona celui cu reducere de la noi. Asa ca am zis pas 🙂 Si caut altceva.

Ia in calcul mai multe surse pentru preturi, inclusiv unele locuri la care nu te-ai gandi initial

In primul exemplu v-am spus ca oferta cea mai bun pentru televizor a venit de la Cora. La fel si pentru frigider. Asa ca da, un alt sfat este: duceti-va in cat mai multe locuri, nu doar in primele 2-3 locuri la care va ganditi, on- sau off-line.

Compara cu pretul altor produse – cantitati diferite

Ah, aceasta este una dintre recomandarile preferate. Sa zicem ca sunteti in super/hypermarket si va doriti sa luati cafea. Stiti deja de care. La raft – sau chiar pe culoar – vedeti o reducere interesanta la una dintre variante (varianta privita din punct de vedere al gramajului, vorbim despre acelasi sortiment). Nu va aruncati musai sa luati acea varianta. Da, o sa radeti dar am gasit adesea cafea Jacobs de pilda mai ieftina la 250 gr decat la 500. Nu des, dar s-a intamplat. Nu, nu expira mai repede, nu aveau vreun defect pachetele etc., pur si simplu pretul per kilogram era mai mic la pachetul cu gramaj mai mic. Corect, de obicei pachet cu gramaj mai mare inseamna pret mai avantajos, dar din experienta pot sa va spun ca NU este asa. Uneori este valabil, uneori nu. Asa ca atentie. Iar exemplul cu cafeaua este, evident mic, dar se aduna. In final, depinde si de ce buget aveti la dispozitie.

Selecteaza cateva produse, nu doar unul si alege oferte de la mai multe magazine

Va doriti un televizor nou? Ei bine, atunci luati in calcul cateva modele de la mai multi producatori. Sigur, puteti tine cont de un singur model de la un singur producator – dar uneori poate fi limitativ acest lucru. Apoi cautati ofertele in cateva magazine – on- si offline. Din nou, televizorul este un exemplu – dar recomandarea este valabila pentru orice produs.

Acum eu caut de exemplu cadouri pentru Craciun pentru Eric. Stiu ce vreau sa ii iau – in sensul ca vreau o masina de teren cu telecomanda, un set de piese mici de Lego etc. – iar pentru masina stiu deja cam cat doresc sa dau si cam care sunt preturile. Stiind preturile de lista, pot acum compara usor cu ofertele de Black Friday pentru a vedea daca merita sa ii iau acum sau nu.

Atentie!

Acum, mai este un aspect. On-line veti gasi multe magazine, unele cu preturi mai mici decat la cele mai cunoscute si in magazinele fizice. Atentie insa – cautati informatii despre acele magazine. Acum un an mama a vrut sa ii comande fiului meu ceva on-line (nu gaseam in niciun magazin fizic). Dar, dupa ce a facut o comanda la un magazin on-line unde figura ca fiind pe stoc, nu a primit niciun semn timp de doua saptamani. Si nu raspundeau nici la telefon (mama alesese varianta plata cash la livrare, asa ca din acest punct nu a fost nicio problema). Al doilea magazin a sunat sa spuna ca, desi pe site apar 4 bucati, nu au niciuna. La al treilea (nu a facut comanda, a sunat inainte) nu raspundea nimeni. Da, magazinele online mai mici sau mai putin faimoase pot fi un risc. Sigur, pot fi si o surpriza placuta asa cum tot mama a constatat anul acesta, comandand un alt produs care a fost livrat in 48 ore cu telefon de confirmare a comenzii in primele 24 h. Exista si exemple pozitive, si exemple negative – important este sa fiti atenti.

 

Recomandarile de mai sus sunt valabile pentru orice perioada, nu doar pentru Black Friday/Craciun/Valentine’s. Daca va doriti sa faceti economii si sa va gestionati cu atentie bugetul, atunci merita sa analizati putin piata, sa vedeti ce si cat costa in mai multe locuri ca sa faceti alegerea cea mai buna. Evident, eu va doresc sa fiti suficient de linistiti din punct de vedere financiar incat sa nu va preocupe niciodata pretul vreunui produs, indiferent ca este sau nu la vreo oferta!

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge