Cum este “The Revenant – Legenda lui Hugh Glass”

Oscar-urile se apropie, iar Globurile de aur au fost deja decernate. “The Revenant – Legenda lui Hugh Glass” este unul dintre filmele favorite la Oscar (multe nominalizari). Cum este insa filmul?

"The Revenant - Legenda lui Hugh Glass"
“The Revenant – Legenda lui Hugh Glass” – captura YouTube

Lung.
Acesta este primul cuvant cu care poate fi caracterizat filmul. Doua ore si treizeci si sase de minute.

Fara cladiri. Cu exceptia catorva scene de la final (si chiar si acelea cu o tabara improvizata, nu cu blocuri sau constructii contemporane), totul este filmat in natura.

Lent. Filmul nu este unul care nu exceleaza la capitolul actiune, accentul fiind pe alte aspecte.

Decor/Peisaje. Multa natura paduri, rau, cascade, zapada… Cuceritor, tulburator, ametitor.

Actori. Dupa cum stie aproape oricine, Leonardo DiCaprio este nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor in rol principal. Nu este de mirare rolul este unul impresionant. Dar, la fel de bine joaca si capitanul, John Fitzgerald (interpretat de Tom Hardy personajul negativ) si tanarul Bridger (interpretat de Will Poulter) care oscileaza intre respectarea cuvantului si omenie si ascultarea lui Fitzgerald pentru a ocoli pedeapsa cu moartea.

Povestea. Aceasta este, in esenta, simpla. O expeditie a armatei in cautare de piei in Muntii Stancosi din America de Nord este atacata de indieni. Multi oameni mor, iar ghidul lor, Glass, este atacat de un urs. Toti cred ca va muri, dar il iau cu ei. Din pacate drumul se dovedeste a fi extrem de dificil, astfel ca, in final, capitanul este pus in situatia de a-l lasa pe Glass in urma. Nu singur insa, ci cu trei oameni, carora le promite o recompensa. Raman alaturi de Glass Hugh, fiul sau, indian insa, Bridger si Fitzgerald. Cel din urma voia sa il abandoneze sau sa il omoare. Sfarseste prin a-l ucide pe fiul lui Glass si pleaca cu Bridger. Glass, cu ultimele puteri, se duce sa vada in ce stare e Hugh (vazuse doar cand fusese injunghiat) si apoi incepe un drum lung (300 de kilometri) dominat de dorinta de razbunare. Povestea reala a lui Glass o gasiti aici.

Dur. Acesta este un alt cuvant definitoriu pentru film. Multe scene dure lupte, rani, actiuni intreprinse pentru a supravietui intr-o perioada violenta. Nu este asadar un film pentru oricine, nu este o comedie, nu este un film care relaxeaza.

Merita. Da, este un film care merita sa fie vazut, stiind de la bun inceput ca este lung si dur. Daca aveti aceste detalii la dispozitie, atunci merita sa mergeti sa il vedeti. Pentru toate cele enumerate mai sus: personaje, joc actoricesc, decoruri, chiar daca povestea este simpla si finalul previzibil.

Tineti cont ca povestea este inspirata din cartea lui Michael Punke, roman bazat pe fapte reale.

Un asemenea film putea fi ori unul bine realizat, ori o mare ratare. “The Revenant – Legenda lui Hugh Glass” reuseste sa fie insa un film de calitate.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge