Cum este Casa experimentelor
|Un centru stiintific cu experimente care pot fi atinse, cu care se pot interactiona – vestitele “hands-on” din alte tari – suna extrem de atractiv. Un asemenea centru ar aduce stiinta mai aproape de copii, permitandu-le acestora sa inteleaga conceptele si formulele invatate la scoala prin interactiune directa.
Astfel de centre sunt faimoase in alte tari – exista fie separat, fie au muzee tehnice extrem de bine dotate (cel din Viena este, de exemplu, un adevarat „templu” pentru toti cei care doresc sa afle numeroase informatii din domenii variate).
La noi insa, asemenea experimente sunt deosebit de rare. Si ne putem aduce toti aminte de scoala si de putinele experimentele pe care le faceam la fizica. Nu existau resurse si, sincer, nici in zilele noastre situatia nu este mult mai… roz.
Asa ca un asemenea centru se constituie intr-un prilej de descoperire, joaca si invatare.
Pana in iulie accesul este gratuit. Pot merge clase de scoala, grupe de gradinita sau familii care doresc sa vada cum este centrul.
Ati ghicit: chiar daca centrul este deschis si in weekend, nu prea mai sunt locuri libere decat in cursul saptamanii.
Noi am cautat pentru februarie-mai si totul era ocupat in weekend. Asa ca am incercat sa vedem cum am putea ajunge in cursul saptamanii (recuperand noi lucrul in alta zi). Am gasit liber intr-o zi de vineri in aprilie si am mers.
De mentionat ca centrul este deschis pentru copiii peste 3 ani.
Ce gasiti la Casa experimentelor
Am spus deja ca vorbim despre tot soiul de experimente interactive. De la vestitul exercitiu cu trecutul de pe un mal pe altul a oii, captrei si verzei (da, o mica diorama cu o barca in care sta omul si cu 3 figurine pe care le mutati) si pana la iluzii optice (fie in imagini, pe pereti, fie cu ajutorul unor ochelari speciali si a unui traseu aparte), cateva experimente cu magneti, o camera dedicata luminii, un pian cu clape pe care le misti cu… picioarele, un experiment in care auzi sunetele facute de ustensile de bucatarie (si nu numai), un experiment 3D, cateva de logica si multe altele.
Exista si un experiment cu Tesla – dar, din pacate, acela este deschis doar in anumite momente – dimineata si seara, asa ca noi l-am ratat in actiune.
Experienta noastra
Noi am mers cu baiatul nostru de 4 ani. Sigur ca, la nivel de concept teoretic, nu a putut intelege toate principiile si legile fizicii ilustrate de experimentele din acest centru. DAR, lui Eric i-a placut aici – si acesta este unul dintre marile avantaje ale centrului: chiar si pentru cei mici se poate dovedi instructiv, deschizandu-le apetitul pentru cunoastere – peste ani isi pot aminti la ora de clasa despre aceste experimente sau pot reveni pentru a le vedea din nou cand ajung sa invete respectivele notiuni.
Asadar centrul se constituie intr-un loc unde copiii din clasele VI-VIII pot veni si invata principiile de baza ale fizicii – sau, mai corect spus, le pot vedea in practica. Sigur ca pot veni si liceeni si oameni de orice varsta.
Din pacate, erau si cateva experimente care nu functionau cand am mers noi. Erau afise corespunzatoare – si am inteles ca respectivele experimente urmau a fi reparate curand.
Noi am rezervat 2 ore – ca sa aiba timp copilul sa interactioneze cu toate experimentele. Pe site sunt enumerate foarte mult si nu stiam, de fapt cat loc ocupa. Practic, sunt doua incaperi, una mai putin luminata (cea dedicata luminii si unde este si experimentul cu Tesla) si una, prima, mai mare, ca un dreptunghi, unde se afla celelale experimente. In functie de copil si interes, banui ca un copil poate parcurge casa intr-o ora – dar poate sta si mai mult.
Cand am ajuns noi mai erau doua familii – fiecare cu un copil. La vreo 10 minute insa a venit un grup de copii de scoala – si atunci a inceput galagia, vanzoleala (nerespectarea randului etc.).
Cum este
Totul depinde cu ce compari. Daca vorbim despre persoane care au avut norocul de a calatori si de a vizita muzee tehnice bine dotate sau astfel de locuri dedicate experimentelor interactive pentru copii, atunci da, primul impuls poate fi acela de a spune ca se putea mai bine. Si, intr-adevar, mereu este loc de mai bine.
DAR, daca ne uitam la ceea ce exista la noi – muzeul tehnic nu este nici pe departe atat de bine dotat precum ar putea fi, si nici altele care ar putea avea sectiuni cu experimente interactive – si daca tinem cont ca intrarea este, cel putin pentru moment, gratuita, atunci nu se poate ca acest loc sa nu fie apreciat.
Exista o cutie de donatii – asa ca la final puteti face o donatie, chiar daca nu se percepe acum vreun cost de acces. Noi am platit pentru ca acest centru sa poata fi deschis cat mai mult timp.
Experimentele sunt interesante – iar centrul permite si posibilitatea de a organiza workshop-uri sau de a servi pe post de loc de petrecere de zi de nastere. O idee interesanta si aparte, diferita de vestitele picturi pe fata, baloane si tobogane.
Casa experimentelor este un loc care ii cucereste pe copii tocmai pentru ca le permite sa interactioneze cu exponatele. Sigur, mai este mult de lucru pe partea de educatie – intrucat interactionare nu inseamna bruscare, tragere cu o forta fara masura etc., ci grija pentru a lasa acel experiment asa cum l-ai gasit, ca si alti copii sa se bucure de el. Iar aici toti adultii pot ajuta – in procesul de educare.
Eric isi doreste sa revina la Casa experimentelor. Si sunt sigura ca multi alti copii isi doresc sa revina. Merita sa mergeti!
Sediul Casa Experimentelor: Calea Vitan nr. 242, sector 3, Bucure?ti. Programarile se fac pe site (sectiunea rezervari).