Respectul se castiga si se pastreaza

Stau uneori si ii aud pe oamenii ceva mai in varsta spunand ca tineretul din ziua de azi nu mai stie ce e aia respect. Daca insa ai curiozitatea sa incerci sa afli ce se ascunde in spatele acestei fraze nu mare iti este mirarea sa iti dai seama ca de fapt respectul inseamna pentru marea majoritate a acestor persoane ca trebuie sa li te adresezi intr-un anume fel si ca orice ar face – ei au o varsta – deci trebuie sa fie respectati. Nu caut aici sa analizez modul acesta de gandire.

Doar intreb:

Respectul este impus de varsta?
Eu zic ca nu.

Sa mergem mai departe.

Oamenii cu functie se asteapta iarasi sa nu le iesi din cuvant – oricat de prost ar fi acesta – si sa le ierti orice – ba pe deasupra sa ii si respecti, doar ei sunt cine sunt, nu?

Revin: Respectul este impus de functie?
Din nou eu zic ca nu.

Doar pentru ca ai ajuns sa ai niste ani sau o functie inseamna ca si meriti sa fii respectat?!?

Dar respectul nu tine doar de diferenta de generatie ori functie. Se intalneste si in afaceri, de fapt in multe activitati zilnice. Si probabil ca deseori se constata mai degraba lipsa lui decat prezenta. Spre exemplu mult mai usor ne putem da seama daca suntem respectati in momentul in care termenele limita pe care le fixam sunt respectate sau in momentul in care o intalnire ar trebui sa inceapa la o anumita ora chiar incepe atunci – nu cu 20 de minute mai tarziu. Oare chiar nu isi dau seama unii-altii ca a intarzia o intalnire – la un pitch, la o masa, la semnarea unui contract sau dezbaterea unei strategii – spune multe despre seriozitate, valoarea cuvantului si despre respectul pentru celalalt?

E perfect adevarat ca inainte de a te uita in ograda altuia ar trebui sa fii preocupat de propria-ti curte. Sa te respecti pe tine insuti! Sa iti dai seama – spre pilda – ca atunci cand primesti un deadline inseamna ca poti trimite ce ai de trimis oricand pana atunci – nu fix in acel moment. Sa iti dai seama ca si tu, la randul tau, trebuie sa castigi si sa pastrezi respectul celorlalti. Permanent. Indiferent de functie, loc pe scara profesionala sau pe cea sociala.

PS: ati fost vreodata calcati pe nervi de unii vanzatori care brusc au copilarit cu voi si deci e normal sa va ia la per tu?

Share
75 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge