Corectitudine
|Spre deosebire de insemnarile destul de lungi de obicei – iata una mai succinta – in fapt o intrebare:
Merita sa fii corect in ziua de azi? – sa astepti pana se face verde la semafor, sa nu iei nici macar un capat de ata de la birou – sau o hartie, sa nu copiezi la niciun examen sau sa nu iei nimic din vreun referat pentru un proiect personal, sa dai la stat tot ce trebuie si asa mai departe. Merita – personal si profesional vorbind?
Insemnari similare
17 Comments
cum sa nu merite? cum sa te mai uiti in oglinda pe urma? care este confortul oferit daca nu o faci? si cat tine cel pe care il ai ca ai dat teapa cuiva? merita , pentru ca TU meriti! eu asa am facut mereu…si pana in ziua de azi nu regret! zi buna tuturor celor corecti!
Bravo Cristiana, cuvintele tale exprima si ceea ce gandesc eu.. Sunt total de acord cu tine! Cine are constiita este o persoana corecta atat in viata personala cat si in cea profesionala, – vezi pe forum discutiile despre etica in PR- cum sa furi cu buna stiinta munca altuia?… Poti doar sa fii de acord cu ideile lui si sa le adopti daca iti plac. La semafor cat iti merge sa inseli…? Pana iti ia carnetul.. si-apoi stai trei luni pe tusa.. si blestemi clipa in care ai vrut sa pacalesti… Iar la stat trebuie sa dam inapoi, ca tot noi platim penalizari dupa aia.. nu este cale de scapare…
Si eu m-am intrebat asta uneori. Daca te raportezi la cei care fac toate astea si le merge mai bine decat tie care esti corect, s-ar putea sa zici ca nu merita. Dar pana la urma Cristiana are dreptate… Atata timp cat tu stii ca ai fost corect asta e cel mai important.
Nu merita sa fii corect in raport cu realitatea, dar merita sa fii corect relativ la tine insuti. Si pentru ca noi si un set de principii proprii ar trebui sa conteze cel mai mult… merita. Dureros este cand altii nu sunt corecti fata de tine pentru ca atunci apare tentatia de a raspunde cu aceeasi moneda… Si poate ca uneori nu ne putem abtine dar vom simti ca este impotriva firii noastre.
Pana una alta statelor in care oamenii sunt mai corecti le merge mai bine pe termen lung. Asta ar trebui sa ne spuna ceva. 😛
Si eu cred ca merita. Pana la urma ramanem noi cu noi si aici nu prea ne mai putem ascunde. Fiecare insa are o imagine personala despre ceea ce e corect sau incorect. Insa la modul firesc, asa cum intelegem noi toti ce inseamna “a fi corect”, eu cred ca merita!
cred ca da bine sa spui ca e ok sa fii corect si ca n’ai face si ca n’ai drege. sincer, ma simt mult mai bine cand sunt corecta. nu neg insa ca uneori m’am folosit de scurtaturile care mi’au iesit in cale. cred ca nu exista om care sa nu o fi facut o data in viata, chiar daca pe urma nu i’a placut imaginea din oglinta.
ma straduiesc sa fiu corecta, imi place sa fiu considerata asa, mai ales de catre mine.
Ma bucura increderea in corectitudine pe care o probeaza lectorii tai, Loredana. La urma urmei ce poate fi mai corect decit sa recunosti ca este imposibil sa fii corect. E o lume strimba, iar corectitudinea este un lucru drept. Fie renunti la strimbatatea lumii, si atunci poti proba corectitudinea, fie admiti, cu corectitudine, ca esti cel putin la fel de strimb ca lumea in care traim cu totii. Asta cu oglinda, ce sa spun, nu o mai cred demult. Prea e multa lume siderata de imaginea dreptatii pe care o infatiseaza propria oglinda. Si apoi, poti fi corect fata de tine si extrem de incorect fata de cei de alaturi. Si cred ca intrebarea dorea ,in fapt, sa reveleze situatii in care teoria corectitudinii nu se mai aplica, sau nu se aplica asa cum o stiam noi. Veti da spaga militianului ca sa nu va ia carnetul, veti strecura (daca sinteti viitori tati) bancnote nedemne in buzunarele halatelor cind va naste sotia sau cind va este mama operata, iar daca sinteti femeile in cauza sperati ca fiii vostri indeasa bancnotele nedemne in buzunarele halatelor, veti trimite poate mailuri anonime, veti minti (chiar daca pentru a face un bine), mintim tot timpul, de pilda atunci cind ii spunem cucoanei de la caserie ca sint si oameni mai grasi decit ea pe lumea asta, desi noi toti stim ca poate grasi or mai fi fiind, dar antipatici sigur nu, iar situatiile de acest gen sint infinite. As vrea sa nu fie asa, dar traim intr-o tara in care NOI am adus spaga (incorectitudinea) la rang de politica de stat. Ma gindeam cindva ca si tacerea este o forma de a accepta tacit incorectitudinea, si lipsa de atitudine si de revolta, si lipsa de opinie si nepasarea si toate acestea pot deveni grave abateri de la corectidinea pe care o visam. In corectitudine eu ma regasesc prin propria mea morala, foarte adaptabila vremurilor, si totusi extrem de greu incercata vesnic. Nu sint pesimista. Am trait insa suficient ca sa ma conving ca moralitatea este o chestie pur teoretica si benevola. Nu am trait insa suficient pentru a renunta la a mai spera. Iar pagina ta, Loredana, daca ar veni din sinceritate efectiva, atunci mi-ar da speranta.
Ma bucur sa vad ca raspunsurile la intrebare sunt in general pozitive – asta avand in vedere ca in ultima vreme mai toti afirma ca e bine sa faci in asa fel incat sa iti fie bine – indiferent de consecinte – completand ideea de “Totul e permis in dragost si razboi” cu partea de afaceri: “Totul e permis in dragoste, razboi si afaceri” (gandite si abordate ca un soi de lupta.
@eva eden
eu am fost crescuta sa cred in corectitudine – si urmez inca principiile. Poate ca nu e mereu in folosul meu – dar pe termen lung – ofera rezultate. Si da, acest blog vine din sinceritate si deschidere – avand in vedere ca am si articole care i-au socat pe multi (reactionand via tel. sau email) – vezi cel cu ideea ca PR-ul e oferit in unele reviste gratuit DOAR la achizitionarea unui pachet de publicitate, vezi cel cu demisia si altele 🙂
Da, a tacea inseamna a accepta tacit. A nu incerca niciodata sa schimbi ceva – te lasa la fel de fatalist ca ciobanul din Miorita. Slava domnului ca nu sunt toti asa.
@ eva eden, dupa raspunsul postat sunt sigura ca modul tau de gandire este ” atata timp cat eu nu pierd incalc orice regula, pentru ca si ceilalti sunt la fel” , pacat ca exista din pacate multi oameni de acest fel… si am mai vazut un raspuns de-al tau pe forumul de discutii cand pur si simlplu ai desfiintat o studenta la master care cerea doar niste informatii si putina ghidare in acest domeniu al Relatiilor Publice… Parerea mea este ca unele persoane simt o placere deosebita sa fie acide si rautacioase… Daca am fi toti asa oare ce fel de lume ar fi in jur? Eu nu as putea trai intr-o astfel de lume! Iar cat despre Blogul Loredanei ca este izvorat din sinceritate… SUNT SIGURA CA ASA E! Tot ce a postat pe acest blog respira sinceritate, pareri personale si sentimente nedisimulate.. Asta imi place cel mai mult la blogul Loredanei!
@ Lucille- multumesc intai pentru aprecieri.
Legat de discutie in sine – in ceea ce priveste (din pacate multe persoane) eva eden are dreptate. Trebuia la un moment dat sa fac un proiect in care ne gandisem sa implicam si o vedeta. S-a ales una care chiar declarase (de nenumarate ori) cat de deschisa este, cat de mult crede in a sprijini acel tip de actiune. Bun. Din aproape in aproape am facut rost de numarul de telefon – iata si clipa cea mare. Si s-a intamplat sa avem parte de o mare dezamagire: vedeta tv nu era deloc prietenoasa ca la TV, a refuzat cauza.
Si in piata se aud multe.
Se intampla si la nivel personal sa nu ne dam seama cand suntem incorecti cu ceilalti – sau cand apropiati care au declarate anumite moduri de actiunea nu le raman fideli. Uneori ne contrazicem singuri: putem spune ca nu ne pasa ce ne luam de imbracat- numai sa ne stea bine, insa cand ajungem la cumparaturi de fapt spunem ca dungile verticale, romburile sau culoarea verde nu ne plac.
Desigur ca de la caz la caz modul de actiune si de gandire este diferit. Bine ar fi ca macar media sa arate un plus in zona corectitudinii (mai ales intr-o lume in care pare ca a fi incorect e cheia succesului – daca ne uitam la diversele scandaluri din zona economica si nu numai sau chiar la ideea ca in scoala uneori note mai mari iau cei ce copiaza).
Mie insa aproape ca nu mi-a venit sa cred cand mi s-a spus de cineva ca o sa mor cu corectitudinea de gat (la fel ca intrafic cu prioritatea – pieton sau sofer fiind). Ca de fapt conteaza tupeul, superficialitatea. Incerc – si de aproape 3 ani reusesc – sa demonstrez ca nu trebuie sa fii neaparat asa. Ca lucrurile pot sa se schimbe. Si ma bucur de fiecare data cand intorc un bine cu un bine – nu cand uit. SI ma bucur ca stiu sa multumesc (ca asa am fost crescuta) si ca mai sunt si altii care nu uita sa spuna multumesc. Si ma mai bucur eu de multe – inclusiv ca mai sunt oameni de-o parere cu mine – care sper sa nu isi piarda corectitudinea in timp indiferent de piedicile din cale.
Paula mi se pare ca a zis foarte interesant… ducand discutia intr-in taram mai obiectiv si masurabil (nu doar in “lumea” impresiilor si a speculatiilor).
Cred ca vreun specialist psiholog ar putea spune cate ceva despre starea de stres provocata e incalcarea regulilor, si despre cat de simplu si relaxant este sa traiesti atunci cand respecti un set de reguli comune.
Evident ca este vital sa poti reclama si sa poti schimba – cand e cazul – regulile care nu se dovedesc corecte… dar ideea de regula in sine pare DE MULT TIMP verificata ca aduce numeroase efecte pozitive.
Iar despre spaga… asta e doar o prostie minora, eu i-as zice “prostie prin imitatie”. Pur si simplu, cred ca asa functioneaza creierul, imita in draci tot ce intalneste in jurul lui si care pare sa functioneze. Asa ca, mai bine, sa acuzam mai intai sursele de de informatii care ne-au “ajutat” sa fim la curent cu realitatea in ultimii 20 de ani, si abia apoi sa incepem sa ne batem joc de noi insine spunand (cu seninatate tampa) ca viata e urata si ca lumea e groaznica si ca… asta e, nu avem ce face.
Caci aceasta concluzie e, mai degraba, concluzia unei rumegatoare (care chiar ca nu are multe de facut, dupa ce s-a invatat de mica sa stea in jug), si nu a unui om inteligent.
Raspunsul meu ferm este, nu, nu merita sa fi corect, pentru ca daca esti, atunci smecherii te vad drept numai bun de jumulit, umilit sau calcat in picioare, in cel mai fericit caz lua in deradere. As pomeni o vrba a cuiva pe care regret ca-l cunosc, despre ce se intampla daca esti cinstit, dar eu sunt corecta si nu folosesc acest limbaj in scris. Problema este ca unii dintre noi trebuie sa fie corecti, le sta in fire si in educatie si nu pot altfel. Si sunt corecti chiar daca nu merita.
Buna Loredana,
As lega acest comentariu de ultimul tau post “De ce lasam lucrurile pe ultima clipa?”
Societatea romaneasca este procentual vorbing una corupta si nepoliticoasa. A innota impotriva curentului nu e usor, mai ales cand te lovesc obiecte din sensul opus.
Insa daca nimeni nu face asta, este evident ca nu exista speranta de schimbare. Lipsa actiunii este o actiune in sine.
A continua sa mergi in directia gresita din comoditate inseamna sa pecetluiesti destinul copiilor tai. Dar poate e mai bine sa nu mai aducem copii pe lumea asta. Ce sens are?
hi Guys, My name is Abhisek. I am a health consultant. I guide people in losing weight. Here I would like to share few knowledge regarding fat loss for females. Losing weight for ladies is a little hard compared to male. The nature has created them in this manner that they can have kids and is the cause for the fat storage in the belly area.The Venus Factor product is a great system which has been specially created for women. It is a organic kind of program which helps females to shed weight by natural remedies, no pills involved. I had seen lot of people telling about it lately and the general view is that it is really beneficial. Therefore try The Venus Factor out when you want to shed weight. It is just the only product in the health market that I belive I could recommend .
After research a number of of the blog posts on your website now, and I really like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and can be checking again soon. Pls check out my web site as properly and let me know what you think.