Tastatura Dvorak – fata de modelul QWERTY

Aminteam ieri despre Mouse – acest dispozitiv pe care il utilizam atat de des. Ma indrept astazi spre o alta “piesa” indelung folosita (pana ce “dispar literele de pe taste”, pana ce se strica sau pana ne dorim altceva): tastatura.

Mai toti banuiesc ca avem tastatura QWERTY – denumirea vine – dupa cum e usor de imaginat – de la primele litere de pe primul rand. Acest model de tastatura a fost utilizat pentru prima masina de scris utilizata in anii ’60 (1860). Unii spun ca acest model a fost creat pentru a incetini scrisul in ideea de a reduce blocajele. Daca exista aceasta parere inseamna ca exista si o alternativa la QWERTY. Exista intr-adevar. Aceasta este Tastatura Dvorak.

Acesta este asadar un al doilea tip de layout de tastatura creat in urma studiilor despre cum scriu oamenii (frecventa cu care utilizeaza anumite taste etc.). S-a cautat un layout care sa permita utilizarea ambelor maini (a mai multor degete) mai usor in scris decat la QWERTY. S-a tinut chiar cont de faptul ca cei mai multi oameni sunt dreptaci – din acest motiv incercandu-se ca oamenii sa scrie mai mult cu mana dreapta. Modelul a fost creat in 1932 (patentat cativa ani mai tarziu).

Se pare ca efectele – mai ales pentru cei ce scriu in limba engleza (pentru ca ei au fost avuti in primul rand in vedere cand s-a gandit modelul) sunt impresionante. In Romania nu am gasit insa – din pacate – o astfel de tastatura pentru a o putea tasta si pentru a va putea spune si o parere personala despre aceasta tastatura. Va ofer insa in cele ce urmeaza cateva surse de informatii cu privire la aceasta tastatura – in speranta ca va vor fi de folos sau de interes – niciodata nu strica sa aflam ceva nou, nu? -, iar daca aflati cumva de un loc de unde pot cumpara o astfel de tastatura va rog sa imi spuneti.

Spuneam de surse de informare. Iata-le:

  • Wikipedia
  • Layoutul tastaturii Dvorak
  • Detalii despre aceasta tastatura, istorie, argumente pro si contra si multe altele
Share
684 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge