Cum te comporti intr-o situatie in care esti intre 2 “tabere”?
|Doi prieteni se cearta. Amandoi sunt prietenii tai si niciunul nu vrea ca al doilea sa afle ce ti-a spus. Un caz tipic. Dar in viata nu toate sunt cazuri tipice. Si nici in afaceri.
Sunt momente in care afli de anumite intelegeri de afaceri – legale – si apoi descoperi ca o parte nu isi respecta cuvantul. Uneori esti implicat in situatie de colaborare cu ambele parti si atunci intrebarea este, “ce fac”?
Constat la cineva apropiat aceasta situatie – chiar ma intreba daca il pot ajuta cu un sfat.
Mi-a fost greu sa ii spun ceva care sa il ajute direct sa ia o decizie finala. Nu pot decat sa incerc sa ofer si alte perspective.
In mod normal ar trebui sa ii spui partii ca stii ca prima nu isi respecta cuvantul. Dar trebuie intai sa te intrebi: ai toate datele? Stii sigur ca lucrurile stau astfel – ai aflat si cealalta versiune a povestii?
Gandeste-te si la impactul asupra ta: cum poate afecta divulgarea informatiei relatia ta cu ambele parti. Poate este o strategie la mijloc – de la una in care sa fii testat de cei doi si pana la una in care poate astfel se poate castiga ceva (un contract sau cine stie ce).
Cum vei fi perceput – ca “turnator”?
Ia in calcul posibilitatea ca acele doua parti sa se certe daca divulgi informatia si ulterior sa se impace. Unde te vei incadra in aceasta situatie? Oamenii se cearta si se impaca. Rareori vezi cazuri in care sa se tina oamenii de cuvant – gen nu mai fac afaceri cu x, nu mai vorbesc cu y. Si-atunci?
Ca sa nu ne limitam la o anumita situatie, din experienta sau din cele cunoscute – imi dau seama ca sunt multe alte situatii in care poti fi la mijloc intre doua “tabere”. Poti sa fii direct implicat insa sa nu poti divulga ce stii pentru ca evident ai rani pe unii altii, insa sa ai dilema urmatoare: eu trebuie in aceste conditii sa continuu sa imi respect cuvantul? Daca stii ca altcineva face un lucru pe care si tu trebuie sa il faci, tu chiar de cuvant insa sfarsesti doar prin a pierde pe termen lung, cum faci? Te gandesti ca in fapt cinstea este apreciata pe termen lung si ca minciuna are picioare scurte? Te gandesti ca nu mai e cazul sa extinzi pe viitor colaborarea care poate te avantajeaza din anumite puncte de vedere insa iata iti aduce si pierderi?
Si cum gestionezi comunicarea cu alti oameni implicati indirect – parteneri sau subcontractanti?
Privirea situatiei in ansamblu si gandirea unor scenarii pentru viitor pentru a se vedea care sunt consecintele diferitelor abordari este una dintre solutiile pentru a lua o decizie buna. Din pacate o solutie-panaceu pare a nu exista.
Daca ati trecut insa prin astfel de situatii – la nivel personal sau in afaceri – m-as bucura sa ne impartasiti modalitatile de solutionare alese si chiar si impactul pe termen scurt, mediu si/sau lung.
Da, foarte important si delicat subiect.
La nivel de principii de viata, eu sunt de parere ca mai intai este vital sa te lupti sa afli toate informatiile despre situatia/situatiile respective (cum ai spus tu, sa afli parerea tutroer partilor implicate si, in plus, sa incerci sa afli si care e situatia de fapt, dincolo de cuvintele, interpretarile si senzatii celor direct implicati). Pentru ca, aproape intotdeauna, o situatie complicata este vazuta extrem de diferit de fiecare dintre participanti.
Si, odata mai clar tabloul complet al situatiei, probabil o sa ajungi, ca in toate situatiile complicate, sa iti pui in balanta principiile de viata si sa alegi actiunea care crezi ca te va face sa fii cel mai multumit de tine. Si, in felul asta, indiferent daca ceilalti implicati se impaca ulterior, sau sunt nemultumiti de felul in care te-ai implicat tu in acea situatie (in care ai ajuns fara sa fi optat tu, asa am inteles din textul tau), macar o sa stii ca ai facut cea mai buna chestie care ti-a trecut prin cap in acea situatie.
Iar daca chestia aia n-a fost cea mai buna… inseamna ca nici tu nu esti perfect, exact ca si restul oamenilor.
Si mi-ar place si mie sa aud, de la niste cititori mai extrovertiti, vreun exemplu real de genul asta 🙂
In afaceri exista intotdeauna ceea ce se vede cu ochiul liber, acte oficiale, intelegeri, etc si zona strict confidentiala pe care o cunosc numai cateva persoane direct implicate, cu gentleman’s agreement si comisioane confidentiale. Privit din afara, niciodata nu vei sti ce se ascunte in zona confidentiala. Numai flerul, logica, cunoasterea si sansa te pot ajuta sa patrunzi mai departe.
Am uitat sa adaug, niciodata nu e bine sa duci vorba. Nu poti sti cand totul se intoarce impotriva ta. Este bine sa inveti sa taci, sa asculti, sa tragi concluzii, dar sa fii zgarcit in aprecieri directe. Asta se cheama diplomatie.
Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.
hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..