Salarii, pensii, scumpiri – sa tot traiesti si sa te bucuri

Am ajuns din nou in perioada sarbatorilor. De fapt, din noiembrie a inceput decorarea magazinelor si nu numai. Din septembrie-octombrie incepe febra cadourilor: ce luam de Craciun pentru partenerii de afaceri etc.? Si-n decembrie suntem din nou bombardati cu mesaje – ba politice, ba comerciale – pline de urari de voie buna, sarbatori fericite.

Tot in aceasta perioada suntem indemnati si sa achizitionam o sumedenie de lucruri: sa zici ca in decembrie primesti cat intr-un an si tot nu ti-ar ajunge pentru tot ce ti se ofera: de la produse de ingrijire personala si pana la masini mai mici ori chiar de teren. Toti pluseaza si ofera pachete bonus, reduceri peste reduceri.

Bonus: lansare de hypermarketuri sau magazine in hypermarketuri – in capitala si in tara. Sa dam iama dara.

Stiu, magazinele vor fi din nou arhipline – si e logic fiindca toti incearca sa stranga din putinul lor si de sarbatori sa cumpere ceva mai de soi pentru cei dragi. Iar daca vine si o mica-mica prima, tot pentru cadouri sau casa se duce. Si cum sunt si reduceri in aceasta perioada, toti incearca sa “faca o afacere buna” si sa faca economii din care sa mai ia ceva. Si e perfect normal, o spun din nou.

Se tot fac balante si bilanturi – si la nivel de afaceri si pe plan personal. Si asa ajungi sa constati ca banii pe care ii foloseai anul trecut sa faci cumparaturi pentru sarbatori anul acesta iti ajung pentru maximum jumatate (din acelasi loc).

Ajungi astfel sa iti amintesti de o emisiune recenta de la televizor – unde o doamna de la o asociatie a pensionarilor, invitata fiind in cadrul emisiunii, spunea ca un batran ar avea nevoie de minimum 7 milioane jumatate de lei vechi, 750 RON pentru a trai intr-o garsoniera. Daca ne uitam la pensiile de acum constatam ca sunt si pensionari care fac inca un ban pe langa pensie si ajung sa aiba si 2000 de lei pe luna, sau chiar au pensii de 1500 lei noi si peste. Si sunt si pensionari cu 150-200 de lei care si ei au nevoie de medicamente, bani de cheltuieli, mancare, haine etc.

Te uiti in acelasi timp ca un tanar are nevoie de cate 250-300 de euro numai chiria pentru o garsoniera, inca 100 euro cheltuieli cu casa (minim) si abia apoi incep banii pentru mancare si imbracaminte. Si daca sunt 2 tineri si mai vor sa isi faca si o familie… atunci lucrurile se complica si totul ramane in aer (iar daca se iau in calcul costurile unei nasteri, atunci nu e de mirare ca se spune ca natalitatea a scazut).

Se anunta ca lucrurile merg bine. Ba e ok cu inflatia, ba nu este. Ba sunt pensionarii multumiti – doar membrii asociatiilor primesc si bilete gratuite la teatru – in timp ce pentru cele in statiuni de tratament se calca in picioare saptamani in sir la coada inainte de a se cunoaste exact numarul biletelor disponibile. Ba pensionarii nu-s multumiti – pensiile fiind prea mici.

Si se remarca si ca impozitele tot sporesc, motiv pentru care multe firme nu declara salariile complete ale angajatilor. Asa se ajunge intr-un cerc vicios: tinerii nu pot lua credit pentru casa, si continua sa stea cu chirie. Pensiile cresc, dar banii vin si din contributiile la stat – ce au sporit si ele. Si-atunci? Ai bani putin mai multi, dar preturile au crescut – desi euro este echivalent cu anul trecut. Daca anul trecut te puteai descurca cu 1700 de lei, anul acesta iti trebuie pentru aceleasi cheltuieli minim 3500.

Bilant de 2007? Salarii, pensii, scumpiri – sa tot traiesti si sa te bucuri. Si sa tot iti placa mesajele pe care le vezi peste tot si sa tot apreciezi un brad mare ce a blocat saptamani in sir circulatia in parcul Unirii si…

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge