Comunicare si libertate
Am ales sa vorbesc astazi despre comunicarea care nu implica afacerile. Relatiile intre oameni nasc mereu intrebari si de asemenea aduc mereu noi teorii.
Din pacate insa se pare ca totusi oamenii uita sa comunice. In Viena am vazut un afis intr-o statie de metrou. Reclama era la un centru unde se invatau limbi straine. O blonda spune: I need a man who can really communicate.
Poate ca despre tipurile de publicitate din Viena voi povesti cu alta ocazie. Insa partea cu “am nevoie de un barbat care sa comunice cu adevarat” se leaga de ideea de astazi. Multi vorbesc. Si aceasta afirmatie are legatura si cu afacerile si cu zona personala. Insa putini comunica in mod real.
De aici si multe scandaluri.
Vad in jurul meu cupluri in care oamenii se mint intre ei. Totul incepe pentru ca partenerii nu sunt in stare sa comunice in mod real. Nu stiu sa explice de ce vor ceva. De ce au nevoie de ceva. Apoi, pentru a evita anumite probleme incep sa faca diverse cu care celalalt nu ar fi de acord. Si, in sfarsit, pentru a evita discutiile, incep sa tainuiasca diversele facute. Si asa ajungem la minciuna.
Altii ajung sa diminueze unele aspecte. Spre exemplu daca unul dintre parteneri are un hobby – care poate e mai costisitor – si nu e acceptat de celalalt partener, primul, cel cu hobby, poate sa ajunga sa spuna ca in loc de 100 de lei, ceva costa doar 10 lei. Asa… partenerul va zice ca e ok… Dar… suma trebuie scoasa de undeva. Si de aici alte si alte incalceli.
Fara pretentii de consilier de cupluri nu pot sa nu imi dau seama ca din pacate
- unii nu stiu sa explice,
- oamenii nu sunt empatici – nu sunt invatati de mici sa nu fie doar egoisti, sa incerce sa il inteleaga si pe celalalt si pozitia sa,
- multi nu stiu sa comunice.
Iata ca din pacate carente de educatie si lipsa dorintei de a face lucrurile mai bine (ca in cazul celor care daca au fost batuti de parinti si bunici isi bat si ei copiii in loc sa se schimbe in bine) aduc probleme in intreaga viata. Si, cel mai probabil, aduc si alte persoane (copii) sa adopte acelasi mod de viata.
Fiecare om are pasiunea sa. E drept ca nu e normal sa se ia din banii de mancare sau plati zilnice pentru a intretine o pasiune – oricare ar fi ea – insa nici ca o persoana sa nu aiba dreptul de a-si lua ceva nu e bine. Spre exemplu: daca unei persoane ii place sa citeasca intr-adevar nu trebuie sa dea toti banii pe carti, insa poate sa isi ia volume – insa cu moderatie. Partenerul insa poate sa inteleaga pasiunea celuilalt pentru citit si isi poate dezvolta si el o pasiune. Si tot asa.
Solutii se pot gasi intotdeauna si cam la orice problema – mai ales atunci cand vine vorba despre comunicare. Cu exceptia exagerarilor si eliminand persoanele bolnave, ideal ar fi sa invatam si sa ii invatam si pe ceilalti sa comunice cu adevarat – nu doar sa vorbeasca.
Si da, concluzia e valabila si pentru zona afacerilor, PR si comunicare 😉
Insemnari similare
- 25 March 2012 Dragi barbati, NU e de glumit cu asa ceva!
- 2 February 2010 Andes Beer – Teletransporter – sau despre femei, barbati si inevitabil bere
- 3 June 2015 Studiu: retelele de socializare distrug relatii
- 8 November 2011 Reclama Amigo 2011 e buna dar proasta
- 12 March 2011 Trenulet si Geomag – de prin timpul liber
Related Posts
-
PR inainte de lansare? – nou articol
774 Comments | May 4, 2009
-
Curierii astia – sau despre plicuri livrate pe jumatate
4 Comments | May 3, 2009
-
Cum sa NU primesti like-uri pe Facebook – exemple recente
40 Comments | May 23, 2014
-
Scrisul pe blog si consecintele sale
53 Comments | Jul 18, 2014
Lori,
Comunicarea în cuplu e vitala din mai multe considerente, dar cel mai important mi se pare acela, că dacă nu reuÅŸim să comunicăm cu cel(cea) de lângă noi, e absolut imposibil să sperăm că ne vom face înÅ£eleÅŸi de ceilalÅ£i. Subiectul propus de tine ar trebui dezbătut în mai multe materiale ÅŸi poate că voi mai scrie ÅŸi eu despre el…Comunicarea nu înseamna neapărat să dialoghezi cu partenerul(a), consumând uneori inutil cuvintele. E posibil ÅŸi fără vorbe… Uite, se spune despre femei , ÅŸi pe bună dreptate că ar vorbi mult… Dacă vom reuÅŸi să adunăm bine ideile ÅŸi să fim concise, poate că ne vom înÅ£elege mai degrabă cu partenerii noÅŸtri. DeÅŸi ca s-o dau puÅ£in ÅŸi pe glumiţă, chiar ÅŸi aÅŸa ÅŸi tot există cârcotaÅŸi care-Å£i vor spune, femeie fiind:” gândeÅŸti ca un bărbat.” DiscuÅ£ia ar trebui pornită de la prima treaptă: cuvântul…
Draga mea, nu pot decat sa fiu de acord cu tine. Se pare ca desi ne plangem ca nu avem timp si multe asemenea, ne pierdem in vorbe, insiram cuvinte goale. As putea da exemple aici o sumedenie – de la discutii la comunicate.
Si da, tema e vasta, subiectul e unul ce poate fi dezbatut neincetat. Consider insa ca poate e bine ca incet-incet cat mai multi sa infatiseze aspectele importante din perspectiva lor – poate candva, cumva, vor intelege si cei vizati 🙂