Poti sa le invinovatesti? Despre imagine si sfori

Lucrurile se petrec intr-un anumit fel. Totul se intampla intr-un anumit mod – insa nu esti partas la tot ce se intampla in intreaga lume, zi de zi astfel ca nu le poti cunoaste in mod direct pe toate.

Cunoasterea este mediata. A afla despre ceva petrecut undeva inseamna a afla prin terti. Fie ca e vorba de media, fie ca sunt prieteni si posibilitatile sunt infinite. Uneori nici macar nu vorbim de terti ci de mult mai multi. Uneori afli ceva de la a 6a persoana dintr-un lant.

Informatiile sunt uneori deformate. E clar ca deseori informatiile sunt prezentate intr-o anumita lumina in functie de interesul unor parti. Chiar si inconstient multi prezinta informatiile printr-un filtru personal adaugand pareri si pozitionand informatia intr-o anumita zona: de bine sau de rau.

Se ajunge astfel ca anumite informatii negative sa nu genereze chiar reactia obisnuita. Punerea faptelor intr-o anumita lumina duce la receptarea intr-un anumit mod de public.

Unii sunt interesati ca astfel sa stea lucrurile. Sa ne gandim o clipa la avocati. Nu-i asa ca daca o persoana e vinovata si ei o apara si pledeaza nevinovat isi doresc sa ii convinga pe toti ceilalti ca acuzatul e in fapt nevinovat si sa il scape de pedeapsa? Si-aici ajungem in zona strategiilor si luptelor din aceste zone.

Dar sa revenim. Spuneam ca uneori lucrurile sunt prezentate intr-o maniera in care ajungi sa nu mai condamni anumite fapte altfel condamnabile. Vorba celor din melodia de mai jos: “Daca ai fi fost acolo pariez ca ai fi facut la fel” sau “Cum poti sa imi spui ca am gresit?” (scena Chigaco, film musical)

Voi le invinovatiti?

Vorbeam si de sfori si de modul in care anumite fapte sunt modelate dupa interese. Vedem acest lucru si la noi si la altii – si la TV si in viata de zi cu zi. Iata si un moment ce subliniaza exceptional acest fapt (din acelasi film).

Concluzia? Va las cu o intrebare: de cat de multe lucruri sunteti siguri/e ca s-au petrecut exact in modul in care credeti ca s-au petrecut? (din absolut orice loc din lume si domeniu)

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge