De ce avem o diferenta intre teorie si practica?

De cate ori n-ati auzit replica: teoria ca teoria, practica ne omoara!? Eu una marturisesc ca o aud destul de des – macar o data pe luna si tot o aud.

Uneori e o scuza. Desi se mai zice si cine se scuza se acuza. Alteori e pur si simplu o justificare pentru ca anumite lucruri sa nu fie realizate sau sa nici nu se incerce.

E un soi de argument din categoria celor supreme: stiam teoria, ceva n-a mers bine in practica, asta e. In acest moment ar trebui sa nu mai vii cu nicio obiectie, sa iti inceteze orice pretentie si asa mai departe. Iar acest lucru este valabil atat in sfera personala cat si in cea profesionala.

La serviciu replica devine deseori un soi de “gluma numai buna de detensionat atmosfera”. Odata rostita lumea trebuie sa se concentreze nu pe motivele care au dus la necesitatea utilizarii ei ci pe solutii. Cu alte cuvinte e posibil ca si pe viitor sa se repete situatia in cauza.

Acasa ori intre prieteni situatia e una similara. El cumpara ceva gresit – dar.. stii… n-a fost cu intentie. Stia teoria dar la fata locului cum s-ar zice nu i-a mai folosit la nimic.

Sa fie teoriile inutile?

Daca tot e o scuza ca nu teoria ci practica ne omoara, ar trebui sa se inteleaga ca de fapt problema nu e la oameni ci la teorii? Sa nu fie acestea adaptate, sa nu functioneze etc.?

Totusi lumea nu spune ca teoriile nu ar fi bune – ci ca la capitolul practica nu exceleaza.

Asadar sa fie doar o problema la oameni? Sa lipseasca practica? Poate fi si acesta un raspuns – si totusi poate fi o data.

Dar nu cumva lucrurile facute cu atentie deosebita si urmand pasii care se impun ar duce la punerea in practica usor a teoriei?

Sa fie cei care au realizat acele teorii atat de avansati incat cu greu pot fi atinsi? cu greu se poate pune in practica ce au constatat ei?

Acum logic vorbind toti stim ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, ca daca stai cateva ore in soarele de vara e bine sa iti dai cu crema de protectie – si totusi sunt multi care nu isi dau si care se ard, ajung in spitale sau macar sufera cateva ore in liniste acasa.

Si-atunci?

De ce avem o diferenta intre teorie si practica?

Share
61 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge