Stii – dar pui si in practica?
|Sfaturi sunt multe. Mai directe, mai ca subinteles… Sunt in romana si sunt in limbi straine, sunt la oameni foarte cunoscuti sau la unii mai putin faimosi, dar cu idei valoroase si utile.
Iar sfaturile sunt atat pentru zona profesionala, cat si pentru planul personal. Stii de pilda ca pentru a avea ceva mai mult timp la dispozitie ai putea sa nu mai stai permanent conectat la Internet (retele sociale, e-mail) – ca sa poti termina la timp ce ai de facut.
Stii, dar pui in practica?
Vorbeam recent cu cineva care imi spunea exact acest element: ca nu are timp liber si ca nu stie sa faca un lucru. Discutand insa, am ajuns la concluzia ca statea prea mult pe net (nu vreti sa stiti ca vorbea constant si mult pe messenger – cu minim 3-4 in acelasi timp, toata ziua, era pe Facebook si dadea refresh la most recent sa nu cumva sa rateze ceva, era cu e-mailul deschis si raspundea la orice – dar pe messenger nu avea nici macar status de “busy” – ca nu da bine – si nici nu spunea cuiva ca are ceva urgent de terminat…). Apoi – apropo de lucrul pe care zicea ca nu stie sa il faca – a ajuns la concluzia ca de fapt da, stie, ca a citit o gramada, ca fiecare lucru ii e familiar (e drept, nu a mai facut asa ceva, dar macar stie exact ce pasi ar trebui sa urmeze) dar… Si nici macar nu ii era teama sa faca sau altceva de genul. Doar ca il lua pe nu stiu in brate.
Iata un exemplu concret de situatie cand stii – dar nu pui si in practica.
De ce?
E mai usor sa te plangi?
E mai usor sa zici ca nu stii decat sa incerci sa faci?
Sau daca tot stii sfaturile (si mai zici si ca-s bune) de ce nu le pui in practica?
Pai da, cam toti stim, dar practica ne mananca. E la fel ca atunci cand spui ca n-ai timp, daca ai spune si ai crede ca ai, s-ar putea chiar sa ai. Si, probabil, in momentele de stres, nu esti suficient de lucid pentru a pune in practica ce stii. Pentru ca uitam sa tragem aer in piept si sa ne gandim cateva secunde.
Da, conteaza si atitudinea si autosugestiile. Multumesc pentru subliniere.
Mi se pare urat sa ceri ajutorul cuiva sau sa te plangi de un lucru pe care il poti face. Bineinteles, orice lucru ne cere un minimum de efort dar ca sa obtii ce vrei mi se pare si normal sa muncesti.
Mie imi place sa muncesc pentru ceea ce vreau, nimic nu pica din cer. Personal, ma simt mult mai bine cand primesc rasplata pentru un lucru facut de mine decat atunci cand sunt ajutat sau mai rau, cand nu fac nimic in afara de a ma plange.
Ca tot românu’, bun la vorbe dar practica ne omoară. Fiecare știe exact ce are de făcut pentru a-și face viața mai frumoasă, mai ușoară dar, din diferite motive sau temeri (în anumite cazuri) nu pune în practică. Frică de schimbare și mentalițăți greșite, probabil, pentru că unii sunt foarte ok într-o anume rutină și nu vor renunța atât de ușor la ea.
E mai usor si mai comod sa zicem “nu stiu”, decat sa incercam sa facem ceva. Va mai dura putin pana cand oamenii vor intelege ca vei consuma mai putina energie incercand sa faci un lucru, decat stand si plangandu-te altora!
Nu cred in “nu am timp”. Daca ne dam un pic silinta, reusim cu siguranta sa ne organizam programul. Dar e mai comod sa spui “nu am timp” sau “nu stiu”. Cred ca la inceput de drum, cel mai greu este sa ne facem curaj sa punem in practica ceea ce stim. Important este sa nu traim viata profesionala sau personala…precum un constant inceput de drum 🙂 Sa nu ne fie frica sa gresim, sa ne asumam aceste greseli si sa invatam din ele. De ce? Deoarece “A man’s errors are his portals of discovery.”
Alex, cel mai ciudat e sa ai toate elementele la indeana – de la timp la cunostinte – dar tu sa stai doar sa te plangi. Nu inteleg: e chiar asa de greu de facut pasul de la teorie la practica?
Roxana, citind ce ai scris tu chiar ma intrebam: oare daca tot ne plangem si dorim sa ne fie mai bine, nu se justifica o investie, respectiv punerea in aplicare macar a unui element si schimbarea sa vina treptat? Nu merita sa facem acest lucru pentru noi?
Mihaela, Timeea, din pacate ai perfecta dreptate. E foarte usor sa il iei pe “nu stiu” in brate. Dar tot cred ca mentalitatea se poate schimba. Poate incet – dar cu ajutor: constientizand, spunand…
On the other hand, A radioactive compound was ever coursing being a their health coming to receptors within his or her thought processes tissues. A sound fulblessed the bedroom once equally the world slid about a doughnut formed gap through a chemistry of the mental performance reader. In the event that ones verification experienced after that looked into, Pink and light green strips been seen intense to their minds, Producing affect..
Just simply pay for the background music. And you is just not hold the lawful difficulties. Is it seriously worth that?? A person arethe operator of these tunes. In reality… When you buy any CONCEPT ALBUM as well as acquire. It is just a licenses which youpurchased.