Esti sigur pregatit/a sa ai afacerea ta?

De cand mi-am lansat firma, putini au fost cei care sa nu fi avut reactia: “wow, ce ca lumea sa ai firma ta”.

Unii dintre ei au inceput afaceri pe cont propriu de atunci. Dintre acestia, o parte au ramas freelaneri, altii au trecut complet in zona de afacere – cu oameni pe care sa ii conduci si asa mai departe.

Vazand insa cum s-au derulat lucrurile in cazul lor si auzind si tot soiul de povesti ale unor prieteni despre prieteni de-ai lor care au decis ca e momentul sa fie independenti, nu pot sa nu remarc ca a avea o firma nu e pentru oricine.

S-ar putea sa sune a lucru la mintea cocosului – insa va asigur ca nu e deloc asa.

Unii se arunca in afacere cu ceva documentare inainte. Au ideea “unui business”, cate ceva despre partea financiara, realizeaza niste calcule, se bazeaza pe niste informatii si la drum. Altii

Altii au o idee pe care o considera geniala asa ca la drum inainte. In cazul lor lipseste deseori partea de documentare si clar multe alte informatii.

Unii planifica totul atent. Nimic nu e lasat la intamplare, totul este luat in calcul.

Odata inceputa afacerea insa apar diferentele:

  • unii se sperie, sunt coplesiti de indatoriri, de afacere in sine – dintr-o data se trezesc ca nu stiu de unde vor lua banii pentru a plati creditul pe care l-au facut pentru deschiderea firmei sau se simt coplesiti de angajatii care au nemultumiri, se uita ca nu le-a iesit nu stiu cce salariu, ba dimpotriva trebuie sa aduca o luna sau mai multe bani de acasa si tot asa. Momentul nu este unul deloc prielnic, pentru ca in functie de tipul de om reactia la frica este diferita. Unii o iau pe cai gresite si au comportamente eronate care duc la indepartarea angajatilor, la lipsa unor noi contracte s.a.m.d.:
  • altii pornesc cu toata forta inainte, dau tot ce pot pentru succesul firmei. Dintre ei unii se asteapta ca angajatii sa faca la fel – exemplu: daca detinatorul firmei sta 14 ore la serviciu sau mai mult, el se asteapta ca si angajatii sa stea tot atat (desi cu siguranta altele au fost discutiile initiale). Evident lista de exemple e lunga.
  • altii pornesc cu o atitudine cumpatata – au deja informatiile cu privire la obiectivele care trebuie atinse pentru a obtine banii necesari prosperitatii afacerii. Acesti oameni sunt constienti ca pot aparea si probleme, au deja (macar teoretic) un plan de rezerva, au totul pus la punct si stiu exact cat pot sustine firma in caz ca e nevoie sa ii declare falimentul. In functie de evolutie iau masuri corectoare.

Ceea ce putini constientizeaza este ca vorbele se spun usor. Deseori cand o persoana decide sa lanseze o afacere multi prieteni vor incuraja persoana, ba chiar s-ar putea sa spuna ca vor ajuta si ei pe cat pot (dand de inteles ca vor face acest lucru fara a percepe vreun cost). Cand se trece insa la treaba si apar telefoanele cu rugamintile de ajutor putini sunt cei care nu se vor fofila, cei care nu vor gasi diverse scuze pentru a nu ajuta. Si-atunci persoanele care au lansat o firma au tendinta sa fie dezamagiti, sa considere ca nu se pot baza pe prieteni si-asa mai departe. In final o intrebare insa: De acei prieteni depinde afacerea? De ce baza atat de mare in ei? Da, ajutorul nu strica, dar nu trebuie sa te bazezi pe acela ci sa ai tu un plan foarte clar de actiune! Da, tu cel care ai afacerea (si asta chiar daca pe acei prieteni i-ai ajutat in diverse ocazii).

A avea o afacere inseamna si a gestiona atent relatiile cu si dintre angajati. A conduce o afacere nu e atat de usor precum pare. Da, e frumos, unii au un real talent in a conduce, altii insa nu. Ei bine daca nu aveti aceasta inclinatie o sa va fie mai greu. Evident se mai pot imbunatati abilitatile, sepot gasi colaborari cu persoane specializate si asa mai departe. Dar trebuie atentie. Nu trebuie uitat de asemenea ca un manager impune comportamentul in firma. Daca iti bati joc, daca te joci si asa mai departe…

Problemele care apar (pentru ca deseori apar) te vor afecta. Important e insa cum reactionezi. Si acest mod de a reactiona face toata diferenta. Te lasi coplesit sau gasesti solutii?

Cum s-ar spune nu tot ce zboara se mananca. Asadar: esti sigur pregatit/a sa ai afacerea ta?

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge