Esti modelul potrivit pentru angajatii tai?

M-am gandit sa continuu astazi seria posturilor pentru manageri si angajati cu unul cu o tema mai sensibila pentru multi manageri: puterea exemplului. Orice sef (fie ca vorbim de managerul de echipa, fie ca vorbim despre directorul de firma) are niste asteptari de la cei pe care ii conduce. Probabil cele mai importante sunt ca angajatii sa isi faca treaba bine si la timp, sa se comporte decent, sa nu iroseasca resursele firmei, sa nu piarda vremea aiurea si sa creeze si sa intretina o atmosfera placuta la birou (a se intelege sa nu inceapa scandaluri si alte asemenea actiuni, nu ca ar trebui sa ii distreze pe colegi).

E drept insa ca managerul este un model pentru subordonatii sai fie ca vrea, fie ca nu. Degeaba tu ai pretentia ca angajatii sa nu se joace pe calculator daca tu esti mereu cu un joc in fata. Degeaba ai pretentia ca angajatii tai sa nu stea tot timpul pe Facebook si Twitter cand tu asta faci. La fel, nu poti cere angajatilor sa nu consume alcool la birou – nici macar o bere – cand tu bei zilnic un pahar macar de ceva tarie. Si asa mai departe.

Trebuie sa existe o concordanta intre ceea ce ceri si ceea ce arati ca se poate. S-ar putea ca unii angajati sa nu considere ca e posibil sa se faca un lucru intr-un anume fel sau ca anumite conditii/restrictii nu pot fi respectate. Aratandu-le ca se poate le oferi un exemplu demn de urmat.

Puterea exemplului conteaza, iar cand exemplul este negativ/neconcordant seful nu poate utiliza spune ca a aratat ca se poate. Sigur, pot fi unii colegi care se comporta asa cum doreste managerul si atunci, daca exista discutii cu unii care nu fac ce si cum se doreste, se poate oferi exemplul lor. Dar exemplul cel mai important este managerul.

Managerul adesea da directia intr-o firma. Vorbim de cele in care se implica activ. Spre el se indreapta privirile, el ia deciziile importante, el stabileste directiile de urmat.

Managerul motiveaza si un exemplu bun, demn de urmat, care arata ca se poate si ca se obtin rezultate daca oamenii se comporta intr-un anume fel conteaza foarte mult.

Modul in care se comporta un manager influenteaza mult modul in care se comporta subordonatii. Asadar, esti modelul care ti-ai dori sa fii pentru angajatii tai?

Dar voi, cei aflati in postura de subordonati, considerati ca aveti un exemplu bun in seful vostru?

Share
47 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge