Despre afaceri, seriozitate si taxe

Am mai vorbit despre afaceri si seriozitate – ati putea usor spune imediat. Astazi insa pe scurt despre modalitatile de plata: servicii contra unei sume lunare sau servicii care se platesc la ora in functie de numarul de ore necesare realizarii unei lucrari.

Intrebarea care se pune este: orele de sfaturi, de discutii lungi in care se dezbat chestiuni legate de acel proiect ar trebui platite?

Unii vor spune imediat: Da! Acestia vor fi multi cei din agentii sau cei care presteaza servicii in acest tip de intelegere: plata per ora. Se pot alege desigur contracte cu un anumit numar de ore fix alocat pe luna ca atare tot un fel de taxa lunara clara.

Altii vor incepe sa oscileze: nu ar trebui platite aceste ore. Si aici apar nuantele: da, discutii de 1-2 ore pot fi “bonus”; nu, atunci cand ajungem la 5-6 ore sau la 20-30 de ore pe luna de discutii apropo de directii strategice si modalitati de implementare, acestea trebuie sa fie platite.

Asa cum spuneam raspunsurile vor fi date in functie de partea baricadei de care se afla persoanele. E clar ca prestatorii vor dori sa fie platit totul in timp ce beneficiarii sa plateasca atat de putin pe cat se poate. Si daca in unele “ramuri” e mai clar cat dureaza sa fie facut ceva (gen instalarea si configurarea unui calculator) in altele lucrurile nu mai sunt la fel de clare: cat timp iti ia sa scrii un material interesant in conditiile in care faci si creatie? Sau cat timp iti ia sa creionezi o strategie de imagine? si exemplele pot continua.

Normal ar fi ca unele discutii generale sa nu fie taxate. Insa tot ce tine de proiect si de colaborare ar trebui platit. Acela este un timp in care persoana care discuta cu beneficiarul (clientul) nu face altceva, nu lucreaza pentru alti clienti, nu este la intalniri care sa duca la noi clienti si nici nu face un lucru personal. Este timp investit pentru client. Este timp in care munceste. Este timp ce in mod normal trebuie sa fie platit.

Pentru toti cei ce au avut situatii de acest gen – in care sa se trezeasca la final de luna ca orele petrecute astfel nu sunt platite – rezolvarea este una clara: contracte cu precizari cat mai clare. De fapt acesta este un sfat universal valabil: contractul este litera de lege intre partenerii de afaceri. Acolo se va specifica foarte clar ce se face, in ce timp si contra a ce cost. In contract se pot specifica foarte limpede si termenii de plata: ce se plateste si ce nu, mai ales in contractele cu pret per ora de serviciu prestat.

Recomandarea este valabila si pentru situatiile cu contracte in care se plateste o suma fixa pe luna: ce se face in acei bani si in ce conditii.

Atat pentru astazi apropo de afaceri si bani. Altele – ca tolba-i plina – cu prilejuri ulterioare.

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge