Discriminare si imagine

Cultura reflecta vremea si vremurile. Asa cum pe timpuri aveam filme si carti de capa si spada acum avem vulgaritate.

De fiecare data au existat unele “cercuri” care au mentionat ca sunt discriminate sau ca au avut de suferit: negri, evrei etc.

Care sunt insa implicatiile la nivel de imagine si cat de reala este problema discriminarii?

Dupa anumite perioade de istorie s-au facut filme. Si avem de la filme despre razboaie si pana la filme despre revolutie – ma refer la filme autohtone pentru ca astazi vorbim despre Romania. Daca un observator obiectiv ar veni si ar studia situatia actuala de la noi ar observa asa:

– se dau bani prin diverse fonduri (si s-au dat) pentru a se realiza programe care sa duca la alfabetizarea rromilor (de pe vremea cand era ok denumirea de tigani – oare am uitat ca si sub comunism se lupta sa fie alfabetizati?); s-au dus multe fonduri in scoli reamenajate si cu clase speciale pentru ei;

– unele institutii de invatamant – chiar superior – au favorizat reprezentantii acestei etnii – in conditiile in care tineri romani si de alte nationalitati conlocuitoare (unguri, nemti, turci etc.) munceau sa prinda un loc in facultati, ei aveau cateva locuri uneori chiar gratuite;

– se dau o sumedenie de bani de catre tarile in care rromii fura numai ca sa ajunga inapoi in tara – ei spera sa si ramana aici, desi daca ne uitam la declaratiile pe care acestia le fac atunci cand revin…;

– avem filme despre ei: pe mai toate posturile sunt promovate filme si telenovele ce ii au in centru: de la traditional pana la moderne;

– avem maneaua promovata la nivel national – culmea la posturi importante; maneaua promovata de ani de zile de trusturi media, ridicata chiar la rang de cantec oferit spre “delectare” si in noaptea dintre ani;

– avem manele difuzate in mai toate cluburile (fiind ceruta).

Si cred ca lista ar putea continua.

La un moment dat Mircea Badea spunea in emisiunea sa ca i se pare ca de fapt cei discriminati sunt romanii. Si uneori ai impresia asta. In Romania trebuie sa le spui rromi – in afara insa afirma ca ei sunt romani – de unde confuzia (vezi Adrian Mutu numit tigan la nivel international si daca imi aduc bine aminte la campionatele mondiale de fotbal dintr-o tara europeana despre romani s-a spus ca sunt o natie de tigani; din pacate nu mai am link la acel articol). Asta in conditiile in care la noi Banel a fost eroul Stelei in multe meciuri si nimeni nu i-a zis tiganul sau rromul Banel.

Ma intreb insa cum va fi perceputa realitatea zilelor noastre peste ani si cum va fi ea reflectata in filme, pentru ca asa cum spuneam la inceput cultura – in orice forma a sa – reflecta vremurile. Este istorie. In fiecare zi mai adaugam o fila.

Cat de reala e insa discriminarea aceasta? Mai mult, care este impactul la nivel national al promovarii reprezentantilor rromilor atat de intens?

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit: rromii, ca de altfel orice natie – inclusiv celelalte conlocuitoare amintite mai sus – au traditii, valori si reprezentanti de marca in domenii diverse, oameni de care astazi ne aducem aminte cu placere (apropo de Revelion va amintiti de muzica Romicai Puceanu?). Au fost de-a lungul timpului cantareti, actori care au fermecat prin prezenta lor. Si astazi sunt multi rromi ce nu fura si nu omoara si care si ei se plang de raul facut de ceilalti din etnie, rau care ii afecteaza zilnic pentru ca ei incearca sa fie romani adevarati si s-au integrat singuri fara diverse ajutoare.

Ma intreb insa daca tot promovam spre exemplu maneaua nu cumva e firesc sa fim numiti popor de tigani – pana la urma, daca tot vorbim de comunicare, mass media reflecta realitatea. De ce insa o astfel de realitate – exista vreun interes, in afara de audienta cat mare? Pana la urma fiecare popor are “tiganii” lui, dar nimeni nu ii evidentiaza atat. Si noi am trait in bune conditii cu rromii nostri atatia ani de zile si nu se plangeau ca ar fi discriminati. Toti eram egali, toti eram romani.

Si daca tot vorbim despre discriminare, de ce atunci nu ies in fata si nemtii (care zeci de ani au fost apelati ca fascisti in urma razboiului, ei neavand nicio vina, majoritatea fiind nascuti mult dupa terminarea acestuia) – ca idee. Care este de fapt viitorul spre care ne indreptam? daca tinem cont ca in vremea noastra avem spre exemplu un arab – fondatorul SMURD – care vorbeste perfect romana, se considera roman si prin tot ce a facut este mai roman decat multi nascuti aici.

Cineva comenta mai demult pe acest blog spunand ca multi au plecat din tara exact atunci cand ea avea nevoie mai mult de ei. Acum de ce nu se prea iau masuri pentru ca imaginea tarii sa fie aceea pe care o merita – cu intreaga sa diversitate cultural? De ce preferam sa comentam pe la colt de strada sau in casa si sa nu facem nimic? – si prin a face nu ma gandesc in niciun caz la actiuni violente. Care sunt noile valente in acest context ale termenilor “libertate” si “democratie”?

Later edit: Coincidenta – apropo de tema si de discutiile de pana acum: articolul din Evenimentul zilei de azi Rom sau tigan?

Share
12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge