Joaca la birou

8 ore de lucru. 10 minute pauza la fiecare ora. Eventual pauza de masa de o ora. Lucrurile sunt clare nu?

Siigur ca da! Si marmota…

Se intampla deseori sa se ramana peste program – mai ales in anumite tipuri de companii. Just, in afara programul e sfant pentru ca si timpul liber e sfant si mai ales reglementat legal – dar pana acolo noi mai avem mult (ar trebui desigur sa aduc aminte de cum se uita unii sefi daca chiar alegi sa lipsesti o ora pentru a manca in afara institutiei!).

Si-atunci de unde si pana unde joaca?

Si totusi… se intampla. Ideea de un pic de relaxare si chiar de sudare a echipei zi de zi a determinat multe companii sa aiba spatii amenajate dedicate unei mici pauze de relaxare. Pana la urma cat se instaleaza un server, te poti ridica de pe scaun – sau cat de downloadeaza ceva.

Astfel au aparut in multe companii jocuri precum darts, fussball, ping-pong, mese de biliard sau chiar permisiunea de a juca jocuri pe calculator – diverse curse, jocuri de actiune si asa mai departe.

O fi bine, o fi rau?

Sa vedem.

E bine ca angajatii se mai pot relaxa? Sigur ca da. Un mediu de lucru in care lucrurile se fac asa cum trebuie dar in care nu exista o presiune constanta este un mediu eficient. Am prieteni care lucreaza in astfel de companii si sunt fericiti. Nu exagereaza: stau cate 20 de min la una sau doua partide de darts sau de ce mai au ei si gata. Oricum li se face cald sau se satura. Dar mai fac ceva – pentru cateva clipe ies din lucru si rutina. Iar pentru cei care trebuie sa creeze sau sa gaseasca solutii la probleme aparent fara iesire o astfel de pauza devine mana cereasca.

De ce sau cand e rau? Atunci cand evident se depaseste limita. Este foarte clar ca totul trebuie facut cu masura. Nu te poti apuca de un joc pe calculator – sau de orice alt fel de joc – si sa stai cu orele. Totusi compania nu te plateste pentru a te juca; ea iti da un salariu pentru munca depusa.

Cand mai este rau? Cand joaca are loc in mod constant dupa orele de program devenind un soi de obsesie si influentand si viata de familie. Sunt multi cei care se plang fie ca nu sunt intelesi acasa, fie ca de fapt nu mai au casa si relatii. Si mai “indicat” e sa se termine partida la birou si sa se continue una “in retea” fiecare la el acasa. Partenerii nu pot intelege un astfel de comportament si deseori apar scandaluri si chiar despartiri.

Concluzia? In sistemul nostru nu strica sa existe si modalitati de relaxare. Atentie insa la exagerari si obsesii.

Voi aveti cum sa va relaxati la birou pentru cateva minute? – mai ales daca nu fumati.

Share
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge