Cat de mult scazi preturile/Cat de multe bonusuri oferi?

Atunci cand vorbim de relatii B2B in 99,99% din cazuri se asteapta ca prestatorul sa ofere ceva in plus. Acest “ceva” poate fi un bonus – anumite servicii prestate gratuit – sau poate insemna o reducere.

Aproape ca nu se poate imagina contract fara asa ceva cerut. Da, am zis 99% din cazuri, mai exista si exceptii. Se numeste negociere.

E drept insa ca – daca ar fi sa ne “amuzam” un pic – nimeni nu are aceleasi pretentii cand face cumparaturi. Profita daca i se ofera – dar altfel nu cere. Nu se duce in hypermarket sau la magazinul de haine ori la Vuiton sa ceara ceva in plus pentru ca a facut cumparaturile de acolo. Si nici la film nu zice da-mi floricelele gratis ca doar am venit la acest cinema si nu la altul. Din nou insa… cumva alta poveste – dar e de gandit un pic ;).

Asadar oferi ceva bonus – ori o mica reducere.

Numai ca, evident, mereu se va gasi cineva care sa propuna sa oferi si mai mult gratuit.

Sau se va numi ca negociaza si ca atunci furnizorul trebuie sa presteze – daca vrea clienti. Si aceasta chiar si cand preturile sunt de bun simt.

Ce face un prestator ajuns in aceasta situatie?

Trebuie sa impuna limite. Am mai spus ca nu cred in vorba “Clientul nostru, stapanul nostru”. Fiecare are anumite limite, iar colaborarea este pe picior de egalitate.

Nu trebuie tolerate cereri constante de reduceri si de bonusuri. Nu se poate ca un perstator sa ajunga sa lucreze pe minus – sau foarte aproape.

Cu cat comportamentul acesta de a oferi tot soiul de reduceri sau bonusuri suplimentare chiar si cand preturile sunt mici nu va mai fi incurajat, cu atat va exista o piata mai civilizata.

Da, un prestator poate decide el sa ofere ceva bonus – dupa cum se poarta clientul, dupa cum plateste etc. Dar a-l obliga nu este ceva in regula.

Si-acum intrebare pentru cei care aveti afaceri: voi cum procedati cu bonusurile si reducerile? Ati lucrat in minus pentru a le oferi ceva in plus clientilor? Cum au reactionat clientii cand nu le-ati mai putut face reduceri/oferi bonusuri?

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge