De vizitat: Expozitia “The Human Body” deschisa publicului pana pe 4 august

De cand am auzit ca va veni in Bucuresti expozitia „The Human Body” mi-am dorit sa merg. A aparut mereu cate ceva si taman cand ne-am intors de la Baile 1 Mai am ajuns la Muzeul Antipa la expozitie. Era 27 iunie, fix de ziua lui Eric, si am mers inainte sa iesim cu el regretand ca din pacate are 2 ani si inca nu suficienta rabdare cat sa viziteze o asemenea expozitie.

Expozitia The Human Body
Expozitia The Human Body

Am asteptat putin la coada – era si dimineata devreme. Dupa doua grupuri de tineri – vizita cu clasa, de apreciat – am intrat si noi. Nu am putut sa nu constat cu putin amuzament faptul ca prima articulatie prezentata este cea a genunchiului. In jurul acelei articulatii se stransese grupul care intrase inainte noastra si profesorul le explica de zor care sunt oasele, cum functioneaza si asa mai departe. Mi-ar fi placut si mie sa am parte de ore de anatomie facute intr-un asemenea loc! Poate Eric sa mai vada expozitia – la noi sau prin alte parti – pentru ca e extraordinar sa poti discuta avand in fata obiectul, nu privind doar niste fotografii, planse ori mulaje.

De altfel, pe masura ce inaintam in expozitie, am remarcat ca erau multi cei care venisera pentru a invata. Am avut surpriza minunata sa vad cateva bunici venite cu nepotii lor si explicandu-le, citindu-le informatiile despre corpul uman, hranindu-le curiozitatea si aratandu-le partile anatomice sanatoase, cele cu probleme, vorbindu-le despre sistemul circulator, nervos si asa mai departe.

Da, am vrut sa ma fac medic dar, din diverse motive, am ajuns sa lucrez in alt domeniu. Am ramas insa fascinata de corpul uman si de medicina (din pacate despre unele afectiuni si parti ale corpului a trebuit sa aflu mai multe odata cu probleme ale unor persoane dragi mie sau ale mele) si ma bucur ca am putut vedea expozitia.

Daca poate inimi, plamani si alte organe sau parti ale corpului puteau impresiona mai putin, sunt cateva exponate pe care nu ai cum sa nu le remarci. De la cel in care scheletul corpului a fost extras si “da mana” cu corpul alcatuit doar din muschi si organe, fara oase si pana la cel care ilustreaza nevii ori cel care arata sistemul circulator, toate te cuceresc.

Dincolo insa de “efectul artistic” pe care l-ar putea avea, partea educationala a expozitiei nu poate fi deloc ignorata. Sunt studenti la medicina care ofera explicatii daca sunt intrebati – unul a oferit explicatii chiar cand eram noi acolo.

Stiu de asemenea caz de persoana care dupa ce a vizitat aceasta expozitie in mai a renuntat brusc la fumat. Dintr-o data. Pur si simplu. Asa ca scopul de a educa lumea aratand efectele nocive asupra organismului a fost atins pentru o persoana cel putin.

Materialele informative sunt variate – aveti planse pentru fiecare “camera” in parte (sunt 9 la numar). Sunt de asemenea plasme pe care ruleaza materiale despre subiectul din camera in care va aflati. In plus, fiecare exponat are explicatii in romana si engleza.

Cum spuneam, mi-am dorit sa vad expozitia „The Human Body” si ma bucur ca am reusit sa fac acest lucru. Sambata, cand a fost o prietena sa o vada, a aflat si ca expozitia poate fi vizitata pana pe 4 august, prelungindu-se asadar termenul limita initial (30 iunie).

Share
82 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge