Ce sa mancam sau alimentatia sanatoasa indiferent de varsta

Mancarea este unul dintre subiectele despre care se scrie si se vorbeste mult in aceasta perioada. Avem emisiuni la televizor, site-uri, articole si numeroase carti cu sfaturi cu privire la ce sa mancam pentru a fi sanatosi indiferent de varsta sau de problemele avute.

In functie de preferinte si de buget, oamenii aleg sa ramana omnivori, in timp ce altii treg la regimuri de viata vegetariene. Unii cumpara in continuare produsele cu care erau obisnuiti, in timp ce altii aleg sa achizitioneze doar produse bio.

Dincolo insa de alegeri personale, este important sa stim ce mancam sau, mai corect spus, ce cumparam. Adesea daca vedem un E intr-un produs ne speriem – data fiind fobia creata in jurul E-urilor. Chiar aveam recent o discutie cu o persoana pe acest subiect, discutand despre E-uri care se folosesc de multi ani de zile (de cand acea persoana era mica), despre faptul ca denumirile sau codurile utilizate astazi si incluse in lista de ingrediente a produselor nu spun mare lucru unei persoane neavizate si ca, din pacate, avand in vedere cat de multe E-uri sunt si cum aproape orice produs are macar cateva ajungi sa renunti sa mai verifici ce produs are ce E-uri, care sunt “acceptabile” si care sunt cele de evitat. Asadar, la cate E-uri exista, cati stiu oare cat de toxic este fiecare, in ce situatii este contraindicat, care sunt cele interzise in alte tari si asa mai departe? La fel, cati cunosc detalii variate despre probioticele astazi folosite in diverse produse si recomandate de cativa producatori?

Tocmai pentru ca sunt numeroase zvonuri si idei care se vehiculeaza ar fi bine sa cautam informatii oferite de studii si analize complexe. Recent am descoperit cesamancam.ro, un site care contine raspunsuri la intrebarile de mai sus, dar si multe alte informatii utile pentru o alimentatie sanatoasa. De la recomandari pentru alimentatia in perioada sarcinii si pana la tabeluri cu E-uri, de la informatii despre vitamine, minerale, antioxidanti si pana la prezentarea unor valori nutritive si chiar a unor descoperiri medicale contemporane, toate sunt adunate intr-un ghid de alimentatie sanatoasa, asa cum se pozitioneaza site-ul. Ba chiar am zarit aici o sectiune dedicata retetelor sanatoase – in completare vad in prezent, o rubrica de asemenea utila pentru multi.

Revenind la subiectul general, as spune ca fiecare mananca in functie de bugetul pe care il are. O persoana cu o pensie de 400-800 de lei, sau cu un salariu de 800-1200 de lei din carer trebuie sa plateasca darile lunare, sa isi ia medicamente (pensionar) sau sa intretina un copil la scoala (salariat), nu isi va permite sa manance bio nici daca si-ar dori. Stiu foarte multe asemenea persoane care nu au vacante si care duc o viata simpla in functie de ce isi pot permite. Ar putea avea insa sansa de a se documenta si de a-si lua alimente cat mai sanatoase care sa se incadreze in bugetul respectiv.

De fapt, aici este marea problema. Cum spuneam mai sus, se vehiculeaza anumite idei si informatii, dar cumva se ajunge la un paradox. Desi datele sunt accesibile, multi ajung sa le ignore. Cum spuneam, putini stiu totul despre toate E-urile (si nici eu nu o sa ma laud ca le cunosc pe toate). Dar adesea atunci cand dau de mari probleme de sanatate (uneori de boli descoperite in stadiu prea avansat pentru a fi vindecate), multi dau vina pe ce au mancat pentru starea in care au ajuns, pe elementele nocive care au adus prejudicii poate celui mai important lucru din viata lor: sanatatea.

Insa o viata sanatoasa nu tine doar de alimentatie, un alt aspect iarasi ignorat. Stim ca exista acele mesaje care ne incurajeaza sa facem miscare, sa ne hidratam, sa consumam anumite produse cu masura. Nu o sa fiu ipocrita si sa promovez mersul pe bicicleta exclusiv, miscare X minute pe zi in conditiile in care, din cauza problemei cu piciorul, nu fac sport din clasa a VI-a. Dar o sa spun ca tocmai pentru ca eu nu pot face sport si simt lipsa alergarii, a urcarii pe un munte, inotului etc., recomand celor care pot sa se miste sa nu ignore aceasta modalitate de a se mentine in forma. Acum cativa ani imi permiteam sa merg o zi intreaga – acum nu mai pot. Da, apreciam ce aveam si apreciez ce am in fiecare zi, dar vad ca multi aleg sa nu puna in practica si sa nu isi foloseasca toate avantajele pe care le au. Iar a se mentine in forma nu inseamna doar sala, cum iarasi au cativa impresia – ci poate insemna mers o zi intreaga in parc (si mers zilnic macar 10 minute) si multe alte asemenea activitati aproape gratuite (o sticla cu apa de acasa poate fi singurul cost alaturi eventual de transportul in comun pana la acel parc).

Stresul din pacate contribuie la aparitia si acutizarea multor afectiuni, iar el este dificil sa fie indepartat. Grija zilei de maine, problemele existente (acasa sau la serviciu) si multe altele ne pot face sa ne stresam si pot diminua o stare de bine care ar trebui sa fie constanta. Nu o sa fiu ipocrita si sa spun ca nu trebuie sa va ingrijorati niciodata de nimic, dar pot vorbi despre o masura chiar si in aceste motive de ingrijorare si stres. Alegeti ce lasati sa va afecteze si pentru cat timp!

Am pornit de la alimentatia sanatoasa si iata ca am ajuns la mai multe subiecte. Dar as zice ca era inevitabil avand in vedere ca toate se leaga intr-un final, iar sanatatea noastra depinde de fiecare element in parte.

Probabil ca in final singurul lucru pe care il putem face este sa incercam sa cream un echilibru intre toti factorii amintiti mai sus si sa lasam partile negative sa ne afecteze cat mai putin timp. Daca vorbim despre mancare, asa cum ne dorim sa le oferim copiilor nostri mancarea cea mai buna si sanatoasa, tot asa ar trebui sa incercam si noi, indiferent daca avem copii sau nu, sa mancam cat mai sanatos posibil. Daca ne referim la stres, am putea sa ne aducem aminte tot de copii si de cat de repede trec ei mai departe la o noua situatie, la o noua activitate. Sunt suparati o perioada, tristi, enervati dar merg mai departe. Chiar vazusem la un moment dat o replica intr-un film unde se spunea sa nu mergi sa dormi suparat si ca nicio problema nu trebuie sa te afecteze mai mult de o zi. “Maine este o noua zi” se spune in finalul “Pe aripile vantului” si, intr-adevar, o noua zi inseamna o noua sansa de a o lua de la capat.

Voi cum alegeti ce mancati? Va uitati dupa lista ingredientelor? Considerati ca mancati sanatos?

Share
61 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge