Saratele, o reteta simpla si rapida
|Anul acesta am facut o sumedenie de noi feluri de mancare si am descoperit multe care sunt gata repede si sunt delicioase. In urma cu o saptamana am facut pentru prima oara saratele si au iesit foarte bune, apreciate fiind de toti cei care le-au gustat (am testat inainte pentru ca vreau sa fac si de Anul Nou si sa fi testat reteta inainte). Reteta de saratele este simpla, iar totul este gata destul de repede si fara mare munca.
Ingrediente (pentru doua tavi de cuptor):
- 400 gr. branza de vaci
- 180 gr. smantana (o ceasca, nu foarte plina)
- 250 gr. telemea de vaca (nu potroaca, dar cu ceva sare)
- 80-100 grame cascaval
- 3 oua
- 200 grame de unt (un pachet) – daca nu aveti unt, merge si cu margarina pentru gatit
- aproximativ 1 kg. faina. Greutatea poate varia in functie de cum iese compozitia. Eu am avut nevoie de 1,2 kg.
- un praf de copt
- un praf de sare (daca telemeaua este nesarata s-ar putea sa fie nevoie sa adaugati mai multa sare)
Pentru uns:
- 4 galbenusuri (chiar 5 daca sunt ouale mici)
- chimen
- mac
- 50 grame cascaval ras
Preparare:
Se rad cascavalul si telemeaua.
Apoi, branza de vaci, telemeaua, cascavalul, smantana, ouale si untul moale (eu recunosc ca l-am topit – il aveam la congelator si l-am topit la bain marie, de aici si faina in plus, dar daca il aveti moale, lasat afara cu ceva timp inainte de pregatirea compozitiei e perfect) se amesteca impreuna cu un praf de sare.
Se adauga apoi, treptat, faina si praful de copt si se amesteca pana cand se obtine o coca omogena, care nu se lipeste de maini.
Pe blat sau pe o suprafata la alegere – eu am pus niste folie de aluminiu pe masa – se presara putina faina si se intinde coca. Dimensiunea trebuie sa fie cam de 0,5 cm.
Taiati coca dupa preferinte – eu am utilizat un cutit cu lama lunga, dar puteti folosi rotita de pizza daca aveti sau puteti face forme rotunde cu un pahar, daca preferati aceasta forma.
Asezati in tava o foaie de copt (am utilizat-o pentru a nu se lipi saratelele de tava) si apoi asezati pe aceasta saratelele.
Cu o pensula, ungeti saratelele cu ou (pe fiecare in parte) – pentru a dobandi culoarea aurie frumoasa – si presarati, dupa preferinte, cascaval, chimen sau mac. Puteti face si combinatii – eu am pus separat, fie cascaval, fie mac, fie chimen.
Preincalziti cuptorul la 200 de grade si introduceti tava lasand la copt 25 de minute la 190 de grade (in functie de cuptor, verificati cum arata saratelele dupa 20 de minute sau, daca se coc mai greu, lasati pana la 30 de minute la cuptor).
Si asta-i tot! Pofta buna!
Puteti sa le mancati calde, scoase din cuptor, sau reci – noua ne-au placut si calde, dar mai mult reci.
Recunosc ca, desi nu sunt un bucatar pasionat, prefer sa fac cat mai multe lucruri in casa, mai ales avand si copil mic. Aceste saratele se fac usor si, in timp, va puteti adapta reteta ca sa va iasa pe gustul vostru – daca va plac mai sarate, daca le preferati fara smantana etc. Va puteti “juca” putin cu cantitatile si continutul – puteti adauga alte tipuri de branza sau cascaval, dupa preferinte si posibilitati.