Prima dezbatere: Cum sa cresti un copil fericit

Pentru ca ieri a fost prima zi de scoala, lucru care ne face sa ne gandim la noi inceputuri (chiar daca nu avem copii la scoala sau gradinita) si pentru ca ne dorim cu totii sa le asiguram copiilor nostri un inceput bun in viata, ne-am gandit ca prima discutie din Luna Dezvoltarii Personale sa aiba la baza cartea „Cum sa cresti un copil fericit. Strategii pozitive de educatie parentala” pe care v-am prezentat-o si pe PRwave, in cadrul rubricii Books Wave.

Cum sa cresti un copil fericit

Discutia va avea loc in perioada 15-24 septembrie, aici pe blog, in sectiunea de comentarii de la aceasta insemnare. Castigatorul cartii, cel care va avea cea mai inspirata si originala contributie la dezbatere, va fi anuntat saptamana urmatoare, pe 25 septembrie.

Tema pe care v-o propunem in aceasta prima saptamana este una cu un puternic accent practic. Cum va incurajati copiii? Cum le insuflati incredere in ei? Pentru ca respectul de sine si increderea in sine stau la baza fericirii durabile si a succesului in viata.

Va asteptam cu exemple concrete din viata copiilor vostri sau, daca aveti un bebelus ori urmeaza sa aveti un copil curand, va invitam sa ne spuneti cum va ganditi sa procedati pe viitor pentru a le insufla incredere in ei. Fragmentul din cartea „Cum sa cresti un copil fericit” disponibil pe site-ul Editurii ALL poate reprezenta o importanta sursa de inspiratie, la care va incurajez sa apelati cu incredere.

Cum spuneam, va asteptam cu exemple. Recunosc, ideea temei mi-a venit in timp ce povesteam o intamplare pe care am trait-o noi cu Eric. Ii cumparaseram un circuit de tren care avea peste 15 variante in care putea fi realizat. Facuseram impreuna cu el vreo doua, dar, la un moment dat, el a demontat circuitul si a vrut sa faca singur o varianta (mentionez ca acest circuit nu a venit cu modelele in care poate fi realizat, doar cu mentionarea numarului de variante existente). Eric a incercat (nu mult timp), dar nu reusea sa duca la bun sfarsit un circuit complet. S-a enervat si a vrut sa plece. L-am incurajat sa ramana calm, sa se concentreze si sa fie atent, ca sigur poate sa creeze el un circuit nou-nout ca idee. L-am asigurat ca am incredere in el ca poate face o asemenea varianta. S-a jucat cu altceva putin timp, apoi a revenit la circuit si, dupa alte cateva minute, a inceput sa tropaie de fericire. Reusise sa realizeze o varianta noua, asa cum isi dorise. Ii transmisesem ca am incredere in el, asta i-a dat avant si iata ca asa a reusit ceea ce si-a propus.

Este un mic exemplu – dar iata cat de mult conteaza sa stii sa iti incurajezi copilul atunci cand trebuie – stiind, evident, ca sta in puterea lui sa faca acel lucru.

Lipsa increderii in sine poate avea un important impact negativ in viata. Si cred ca toti avem prieteni sau apropiati care nu au incredere in ei si avem chiar momente proprii de neincredere in fortele noastre. Reusind sa le insuflam copiilor nostri incredere in ei de mici, ii ajutam pentru intreaga viata. Sigur, nu este singurul element important, dar este unul esential. Despre respect de sine, incredere in sine, siguranta, independenta si, in fond, despre cum sa cresteti un copil fericit veti putea descoperi mult mai multe idei si sfaturi in cartea pe care o oferim ca premiu la aceasta dezbatere.

Acum mingea e la voi si va asteptam cu interes si emotie parerile si exemplele!

(Nu uitati, va asteptam la dezbateri in toate cele patru saptamani ale Lunii Dezvoltarii Personale aici, pe blog. Toti cei care participa saptamanal cu opinii pot castiga pachetul alcatuit din sase carti de dezvoltare personala. Mai multe detalii aici.)

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge