De ce Earth Hour e aproape inutila
|A fost ora pamantului. Se serbeaza iata in intreaga lume si ideea era ca pentru o ora sa se inchida lumina – in semn de protectie a planetei si alte asemenea.
Nu prea am avut cum sa tinem lumina inchisa – nu de alta dar mare parte din ora eram pe drum – nu puteam inchide farurile, iar acasa cand am ajuns am deschis lumina – firesc – si apoi iesit la plimbare cu catelul. Dar nu acest lucru conteaza ci mai important ar fi sa va spun de ce consider ca Earth Hour e inutila.
Sa ne intelegem: semnalul de alarma e bine ca e tras si da, am spus ca e aproape inutila ora pamantului. Motivul e simplu: se inchid luminile in cladiri care altfel incanta ochii multora – Luvru si alte asemenea locuri. Unii oameni economisesc si ei energia o ora.
Insa vin si va intreb: cum ramane cu toate cladirile de birouri unde ramane lumina aprinsa in mod inutil in fiecare zi (poate in intreaga lume, nu doar la noi)?
Nu pot sta laptopurile si computerele cu lumina stinsa pentru ca le e frica de intuneric? Daca e nevoie de o mica lumina pentru verificare nu ar fi suficienta una difuza – e musai nevoie sa straluceasca toate cladirile de birouri?
Nu credeti ca asa stau lucrurile? – iesiti noaptea prin Bucuresti – de la centrul de langa Casa Presei Libere si pana la toate celelalte veti gasi multe birouri cu toate luminile lasate deschise.
Din pacate da, lumina lasata deschisa e regula in aceste cladiri – exceptii fiind comportamentele dezirabile: lumina inchisa.
Pana nu se va schimba mentalitatea si mai ales pana nu se vor schimba comportamentele (si nu se va mai irosi atat totul) o ora nu va aduce mare impact. Ma intreb cati din cei ce au inchis lumina de ora pamantului (in sensul de neirosire, nu de stat in bezna) o vor face si alta data daca nu asta le e comportamentul firesc.
… sa ai parte numai de clipe frumoase si de cel mai inaltator si luminos Paste ! Cu drag, Liana.
Nu pot fi de acord. Intr-adevar, la partea de autoeducare mai avem mult de muncit. Pe de alta parte, energia irosita in alte momente nu cred ca este un argument suficient pentru a nu mai face nimic in sensul economisirii.
Adevarat, ora pamantului nu va schimba brusc obiceiul de consum. Dar este un inceput, o metoda foarte buna de a aduce in atentia oamenilor o problema pe care de obicei o ignora.
Probabil exista zeci de mii de ONG-uri in intreaga lume care incearca sa transmita acelasi mesaj. Dar ora Pamantului are sanse mai mari de reusita prin simplul fapt ca este un demers global.
Eu una marturisesc ca nu am vazut – cel putin la noi – vreo organizatie sau companie care sa faca un program de educare. Si nu unul neaparat de exterior: sa vad si eu, de exemplu, trecand pe la 11 noaptea sau chiar 2 dimineata pe langa Baneasa Business Center ca luminile sunt stinse – cu poate cateva exceptii – si nu ca eventual e un birou unde e inchis. Aici cred ca e mult de lucru si din pacate o ora in care lumina se inchide intr-un loc pe care altfel lumea merge sa il vada in splendoarea sa noaptea (ex in Budapesta, Luvru – nu intamplator era exemplul), o astfel de ora zic cred ca devine inutila daca efortul e doar acesta si daca oamenii nu schimba ceva in general. Hai sa stingem lumina o ora e ca si cand invat un copil ca e de dorit sa se programeze sa invete pentru lucrarea de maine – chiar daca dupa uita tot ce a invatat. O ora e buna – da – dar ramanand izolata devine inutila – acesta este semnalul de alarma pe care vreau sa il trag – inclusiv pentru ca vad cat de multa nepasare e in jurul nostru (si da, din multe perspective – nu doar cea a consumului inutil) si impotriva acesteia vreau sa lupt si o fac zilnic asa cum pot.
De altfel acesta e un post dintr-o serie (au mai fost) care sper sa se transforme in semnal de alarma si in apel la a face ceva si schimba ceva.
Dar daca copilul e semianalfabet si nu e obisnuit deloc cu ideea de a invata, nu e aceea ora mai buna decat nimic? Cu siguranta nu va lua 10 la test, dar poate va scoate un 5. 🙂
Ce vreau sa spun… Pentru oamenii pe agenda carora soarta planetei nu figureaza deloc, ora Pamantului ar putea avea ceva efect. Initial mai mult la nivel de awareness, bineinteles. Dar din marea masa de oameni care incep sa constientizeze situatia, o parte poate va da un search sa afle mai multe, iar o parte si mai mica poate va stinge lumina cand pleaca din camera pentru a face ceva economie.
E adevarat, argumentul meu se bazeaza pe ideea ca exista o corelatie intre buzz-ul generat de ora Pamantului si comportamentul ulterior al oamenilor, fie ca e vorba si de o mica parte dintre ei.
Ar fi interesant un studiu in acest sens…
Sunt de acord cu ce spui tu Paula – si din acest motiv am spus ca e aproape inutila. E buna la nivel de constientizare, insa trebuie mers mai departe. Si nu pot sa nu constat ca si anul trecut s-a sarbatorit aceasta ora in intreaga lume – si la noi, in Romania, asadar – si ca si anula cesta au fost vedete implicate, emisiuni TV, radio (sau macar stiri) si tot asa si… cam degeaba. Pentru ca iata… acele centre de afaceri consuma in continuare in mod inutil lumina… Asta vreau sa subliniez ca pe de o parte ora e buna, dar e inutila daca ramane doar ea; ca schimbarea trebuie sa vina/sa fie sustinuta si de actiuni ONG dar si de oameni si, de ce nu, de manageri. Daca o persoana care conduce isi invata subordonatii sa stinga lumina cand pleaca – nu s-ar schimba ceva? Da, spus zilnic, certat daca nu o fac (pana la urma trebuie utilizate acele tehnici care se constata ca functioneaza) si asa mai departe.
Dar trebuie mers mai departe – altfel ramane inutila tocmai pentru ca da, putini sunt cei ce isi schimba comportamentul pentru ca o ora s-a facut ceva… Din pacate putini sunt cei interesati, atinsi in mod direct si deseori sunt chiar cei care oricum nu iroseau…
I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..