Studiu: cine lucreaza mai mult de 11 ore/zi prezinta un risc mai mare de a face depresii
|Discutam recent despre programul de lucru. Stiti deja ca eu sunt adepta sistemului german: program pana la ora 6 si apoi timp pentru viata: intalniri, cumparaturi, distractie, relaxare cu tot ce presupun acestea.
Desigur sunt anumite domenii in care este nevoie sa stai mai mult la birou: in IT, doctorii (perioadele cu garda) si mai sunt. Se spune ca si in PR trebuie sa fii activ non-stop. Marturisesc ca nu cred in programul de lucru pana la 10 noaptea in mod regulat. Se pot gasi solutii astfel incat activitatile sa fie realizate in timpul zilei.
Statul peste program ar trebui sa fie o exceptie si nu o regula.
Aceasta implica si o relatie de lucru cu anumite reguli impusa clientilor sau colaboratorilor, si un management foarte bun al echipei, si lucrul efectiv in orele de program dar si respectul pentru timpul liber al angajatului care va veni a doua zi cu mult mai mult drag.
Spuneam in titlu ceva despre un studiu. Ei bine da, cercetatorii britanici au facut un studiu si au constatat ca persoanele care stau mai mult de 11 ore/zi la lucru (55 ore/saptamana) prezinta un risc mai mare de a face depresii. Cele mai afectate categorii sunt femeile, tinerii si cei care primesc salarii mici. Dintre femei s-a remarcat ca foarte afectate sunt femeile care castiga mult – pentru ca adesea ele au responsabilitati mai multe in afara serviciului. Tinerii asteapta si ei foarte mult si de aceea stresul este de asemenea foarte mare. Studiul a aratat insa si faptul ca barbatii care castiga mult nu prezinta acelasi risc de a deveni depresivi ca femeile. Puteti citi despre studiu in acest articol de pe Daily Mail.
In discutia de care aminteam mai sus se spunea si ca din pacate avem un soi de “sistem” in care asa se fac lucrurile. Daca vorbim de colaborari agentii-client, atunci este clar ca mai ales clientii mari stiu ca au mereu argumentul banului si daca agentia nu face ce si cum si cand zice clientul, acesta pleaca la o alta agentie pe care o va trata la fel. Cu alte cuvinte un cerc vicios.
La fel se intampla si din postura de angajat. Se considera ca nu poti impune. Daca tu nu stai cat trebuie esti privit ca un paria. In plus, ideea e ca trebuie sa faci ce ti se da. Conteaza ca ti se da la 17.45 ceva care dureaza 2-3 ore?
Ore suplimentare platite? Cum ar zice cineva, Vise, tata, vise!
In alte tari – vezi Germania – daca stai peste program si vad inspectorii a doua zi firma respectiva isi ia o amenda foarte mare, mai ales daca nu poate justifica prezenta ta. Pe alte meleaguri orele suplimentare sunt platite, iar in alte tari n-ai voie sa faci decat un numar maxim de ore suplimentare pe saptamana – 12 intr-o tara. Iar legea se pune in aplicare acolo – si ca atare sistemul functioneaza.
Eu recunosc ca in Viena nu vedeam asa de multi oameni tristi si seara toti erau undeva relaxandu-se, se plimbau, citeau, se intalneau cu prieteni etc. Da, poate ca aceasta inseamna “ciudat” pentru multi dintre noi, sau chiar enervant daca tinem cont ca la 7 se inchideau si supermarketurile. Plusuri si minusuri.
Ma intreb insa cum sunt angajatii de la noi. Eu pe cei care lucreaza foarte mult nu ii vad extrem de veseli. Vad cum din pacate spun ca nu au timp de pasiuni, nu au vreme sa se intalneasca cu prietenii, sa citeasca tot ce si-ar dori, sa doarma cat vor s.a.m.d.
La voi cum e? Credeti ca rezultatele studiului sunt valabile si la noi? V-ar placea sa aveti un program care sa se incheie la 6?
Problema cu regulile astea este că au fost scrise atunci când era vorba despre producție locală în fabrică. Muncă repetitivă, de execuție. Acolo da, la ora 18 poți să oprești banda de producție și pleci acasă.
ÃŽn zilele noastre situaÈ›ia nu mai e atât de simplă. Lucrăm cu echipe din diferite țări, sau în domenii care necesită disponibilitate 24/7 È™i e nevoie să fim mai flexibili. AÈ™ mai adăuga că anumite persoane (de exempl – eu) nu produc nimic dimineaÈ›a, în schimb seara târziu sau noaptea se pot concentra foarte bine. Cea mai sigură cale să mă faci pe mine neproductiv este să mă forÈ›ezi într-un program 9-18, o să lucrez probabil 3 ore.
Problema reală nu este programul de lucru în sine, ci faptul că la noi (dar È™i în multe alte țări), se lucrează ineficient. AngajaÈ›ii sunt plătiÈ›i pentru că se prezintă la birou, nu pentru ce produc, prin urmare exact asta fac – fac act de prezență È™i trag de timp cât pot. Managerii văd că nu apar rezultatele È™i tot ce sunt ei capabili să facă este să-i muncească pe subordonaÈ›i prin singura metodă pe care o cunosc – să-i È›ină fizic mai mult la birou. AngajaÈ›ii îi înjură pe manageri, managerii îi înjură pe angajaÈ›i, È™i tot aÈ™a.
Ca o paranteză, eu nu sunt de acord cu plătirea orelor suplimentare decât în cazurile în care munca chiar este “cu ora”. Un paznic va fi plătit cu ora, pentru că asta-i jobul lui, să stea câteva ore într-un loc.
Dar pentru cine are are o activitate cu task-uri specifice, să facă bine să-și estimeze bine timpul, să aibă grijă să nu accepte task-uri care nu se încadrează într-un interval normal de 6-8 ore/zi. Cine nu-și poate termina task-urile în 8 ori, ori n-are chef de muncă, ori nu e capabil să-și estimeze timpul, ori are șefi idioți. Iar pentru toate astea soluția este alt job. Poate că sunt eu prea rău?
Cât despre stress, aici e deja problemă de mers la psihiatru :). Cine nu-i capabil să-și gestioneze echilibrat activitatea profesională versus restul vieții nu e chiar sănătos.
Ah, să mai adaug că eu lucrez destul de frecvent 10-12 ore pe zi È™i în week/end È™i în concediu… Și nu sunt deprimat deloc! De ce oare? Pentru că fac exact ce-mi place, când îmi place, eu decid ce lucrez È™i pentru cine. Iar dacă într-o zi nu am chef de nimic, îmi închid telefoanele, mă deconectez de la net È™i mă uit la filme sau merg în parc.
Tu vorbesti din perspectiva omului care are firma ca atare trage pentru el si isi poate lua pauza oricand doreste. Un angajat ar trebui intr-adevar sa faca si el ce ii place, dar sa lucreze atat cat zice in contract sau, daca e mai mult, sa fie platit. Nu e firma lui. Da, atunci cand vine de placere la lucru are spor – dar el nu trebuie sa lucreze in weekenduri, vacante etc. Trebuie sa aibe o viata a lui si aceea incepe la 6 seara :).
Eu stiu enorm de multe persoane care isi fac treaba foarte bine dar care, uneori, ajung sa piarda minim jumatate din zi, solicitand de lucru si cerand clarificari, si sa primeasca diverse de facut la 4-5 dupa-amiaza, lucruri care sigur nu sunt gata inainte de 7-8 sau 9. SI asa ajung sa isi intarzie sau sa amane intalniri cu prietenii si alte asemenea.
Multi zic ca trag pentru bani. Ca lucreaza mult si poate avanseaza si preiau cat de mult pot. E un sfat dat chiar si de unii consilieri in cariera. Dar nu mai apuca sa si traiasca si pana strang banii sunt deja batrani. Evident ca e chestie de alegere, dar din pacate acum eu nu cred ca angajatii chiar pot impune programul. Ori ar face toti acelasi lucru in acelasi timp – ca angajatorii sa nu mai zica faza cu uite cati asteapta la usa (ceea ce e practic imposibil), ori angajatorii ar incepe sa ii respecte. Sunt cativa angajatori – si mari si mici, am prieteni care lucreaza in firme sau multinationale de gen si am prieteni cu IMM-uri care incheie la 5-6 – si pleaca TOTI acasa – dar nu sunt majoritari.
Ovidiu, orele suplimentare TREBUIE platite daca ai lucrat in timpul lor. Nu sunt nici eu de acord cu platitul de ore suplimentare dac-o arzi la rece de la 9 la 3 dupa care stai ca boul pana la 7 seara sa termini ce n-ai facut in primele 6 ore. Dar daca ai activitati pe care trebuie sa le desfasori dupa orele de program (si stii cum e) dar tu a trebuit sa stai si in timpul orelor de program, e aberant sa nu fii platit. Alt exemplu: stai si n-ai nimic de facut de la 9 la 3 (NU din vina ta, atentie!) dupa care – vezi exemplul Loredanei – se trezeste sefulica sa-ti toarne activitati pentru 3 zile cu nota de subsol “Sa fie gata pana maine!” No shit?!
Nu ma intelege gresit: e adevarat ca la noi se lucreaza si ineficient. Insa e la fel de adevarat ca asta e valabil nu numai pentru executanti, ci si pentru manageri – iar in acest din urma caz, nu executantii ar trebui sa “plateasca” cu efortul si timpul lor ineficienta celor care ii conduc / coordoneaza.
Cu riscul de a părea extrem de cinic, fiecare primeÈ™te exact ce merită. Accepă să li se dea de lucru la ora 5 pentru încă 5 ore, e problema lor È™i doar a lor. Asta cu “te dăm afară că mai sunt 100 la ușă” merge pentru persoane care nu se disting în nici un fel. Am lucrat suficient de mult în È™i cu multinaÈ›ionale È™i am văzut ambele categorii. Cei care sunt cu adevărat valoroÈ™i fac ce le place, cum le place, chiar È™i în structurile cele mai rigide. Restul, roboÈ›ei ascultători plini de frustrări.
Crede cineva că un programator senior într-o companie mare (folosesc examplul ăsta pentru că-mi este domeniul mai cunoscut) este ținut peste program că a vrut șeful să pună o ședință de 2 ore la ora 17? Își găsește alt job conform cu dorințele sale în aproximativ 2 săptămâni (aș putea da și exemple).
Iar genul de valoare care-È›i permite să faci ce-È›i place se obÈ›ine prin altfel de muncă decât aia care înseamnă să stai la birou 10 ore – seriozitate, inteligență, studiu È™i auto-perfecÈ›ionare.
Pe de altă parte, dacă tot ce poÈ›i face este să stai 10 ore pe scaun È™i să apeÈ™i butoane, nu prea e ok să te plângi, oferi un “skill” foarte comun :).
@Ave, păi eu n-am zis la fel? 🙂 Iar pentru È™efuleÈ›ul care zice “să fie gata până mâine” la ora 17, există o soluÈ›ie foarte simplă: lucrezi o oră, trimiÈ›i raportul de activitate când pleci acasă, CC la persoanele potrivite, È™i aÈ™tepÈ›i să se ia cineva de tine. Am făcut È™i am văzut aÈ™a ceva, ghici ce s-a întâmplat? Cine a fost băgat în È™edință? Cine a fost trimis la un curs de time/project management?
Eu va pot da un exemplu din Franta. Cum zicea si Loredana, dand exemplul cu Viena, si eu am fost frapata cand am ajuns aici si am vazut ca seara de la ora 19 nu mai functioneaza nimic, ca non stopul la ei e de fapt pana undeva in jurul orei 22 (asta daca ai noroc sa gasesti unul) si ca duminica nu este deschis nimic. In ultimii ani, noroc cu turcii sau cu arabii care si-au deschis magazine si pe care le tin deschise duminica. La ei exista lege conform careia duminica este zi libera, in care se dau amenzi celor care ii obliga pe angajati sa lucreze. Chiar am avut ocazia sa port o discutie interesanta cu cineva de aici referitoare la faptul ca noi suntem obisnuiti sa facem cumparaturi in weekend, sa alergam de colo colo, la ei aceste probleme se rezolva vineri dupa amiaza cand au zi scurta la munca, iar weekend-ul este exclusiv pentru a lua parte la activitati placute. Nu a putut sa inteleaga deloc punctul meu de vedere cum ca ar trebui poate sa mai existe si cate un magazin deschis duminica. Si mi-am dat seama ca avem de-a face cu mentalitati diferite, cu moduri de lucru diferite, cu un sistem incetatenit in care au crescut si care e foarte diferit de al nostru. Nu stiu daca e mai bun sau nu, dar cu siguranta e mai putin stresant. Si aici exista manageri si salariati, dar orele de lucru suplimentare, indiferent cat ar insemna alea sunt platite, zielele libere prin lege (jour férié) sunt respectate…la noi nici macar pe alea nu te mai poti baza ca fiind zile libere sigure. Mai mult, in perioada pranzului, pentru aproximativ o ora peste tot este inchis, angajatii ies undeva sa isi serveasca pranzul (fie intr-un restaurant, fie pe malul unui brat de apa, fie cu colegii sau chiar acasa). E adevarat ca in anumite domenii este nevoie de o prezenta ceva mai activa, insa in cele din urma e vorba de un respect reciproc intre angajati si manageri. Iar intrebarea care se redica e de ce in alte parti se poate trai dupa acest sistem si la noi nu? De aici vine adevarata frustrare, atat din partea angajatilor, cat si a angajatorilor.
Pai da, pentru ca deasupra aluia de a dat activitati la ora 17 existau oameni cu cap care inteleg ce si cum.
Din pacate mediul asta nu e omniprezent pe piata romaneasca, majoritatea celor ce-si asuma rolurile de conducere in firme mici si medii nu au cultura eficientei precum persoanele care “au bagat in sedinta” si “au trimis la curs de time/project management”. Noi suntem intrucatva privilegiati fata de majoritatea celor de pe piata muncii din Romania – pentru ca nu peste tot ai CC-alogia unde sa poti trimite (sau unde sa aiba si efect cand trimiti) raportul de activitate…
Daca oamenii s-ar duce sa se bata pentru dreptul lor in tribunale (“mi-ai dat de lucru pentru 10 ore la ora 16? Vreau orele suplimentare!”) si daca aceste abuzuri ar fi pedepsite corespunzator, s-ar invata si patronii / managerii sa fie mai eficienti. Dar din pacate oamenii de aici nu au acest imbold intern de a lua masuri impotriva celor care ii trateaza abuziv / ilegal. Si asta tine si de cultura / educatie.
@Anca Intr-adevar, vorbim despre asteptari diferite. Cu toate acestea la un asa bine zic eu ca s-ar adapta multi. Daca oti ar scapa la 6 si-ar permite sa faca si cumparaturile pana la 7. Plus ca la Viena, asa cum ziceam, exista totusi Billa deschisa si in weekend, de la 6 dimineata pana tarziu, 2 in oras acolo unde sunt marile noduri de transport in comun. Asadar ai de unde lua si pentru urgente.
Si-apoi cred ca te obisnuiesti sa iti faci proviziile in cursul saptamanii si in weekend sa te relaxezi. la noi vad ca lumea in weekend face treaba in casa, cumparaturi, iar luni oamenii sunt si mai obositi si nu s-au bucurat de weekend. Iar serile… ce sa mai zicem. Nu exista. Poate doar cei care au copii mici sa fie “scuzati si intelesi” si sa li se “tolereze” plecatul mai devreme.
Dar nu aceasta e normalitatea.
Subiect spinos, fiindca si asteptarile difera in functie de punctul de vedere din care privesti: daca esti angajat vrei sa ti se respecte programul de munca, daca esti angajator ai pretentia ca angajatii sa-si faca treaba. Surpriza apare cand esti antreprenor si, vrei, nu vrei, cam trebuie sa impaci cumva ambele puncte de vedere (cel putin la inceput). Intrucatva, cred ca adevarul este undeva la mijloc: adica, munca peste program dauneaza grav echilibrului de care toti avem nevoie si, daca din exceptie devine regula, clar nu mai dam randament, oricat timp am petrece la birou. Pe de alta parte, am avut demult colegi care isi petreceau jumatate din programul de munca fumand, band cafea si stand la palavre sau pe chat si explicau senini ca, pentru salariul pe care il primesc, merita sa lucreze doar 4 ore, desi ei au agreat sa lucreze pe respectivul salariu full-time. In acest caz, sincer, mi se pare jenant sa ai pretentia sa pleci la ora fixa si cu munca neterminata, iar ca angajator sa tolerezi asa ceva… no comment. Pana la urma, cred ca fiecare manager are angajatii pe care ii merita si viceversa. Depinde de fiecare sa se faca respectat de ceilalti. Fiindca, indiferent de relatia profesionala, respectul fata de timpul de munca = respect fata de persoana respectiva (exceptand situatiile cu adevarat de criza, cand tot respectul fata de munca proprie te determina sa lucrezi la ore atipice).
Am vazut si eu asemenea oameni precum cei despre care vorbesti. Iar ei au aceasta idee – ca asa trebuie sa lucreze – de cand accepta un post. Nu le convine salariul, dar n-au alternativa. Solutia? Primesc acel loc de munca si-apoi, in mare parte, se fac ca muncesc. Deseori ei sunt cei care reusesc sa si plece la timp (devin si foarte inventivi cand e necesar).
Cel mai rau e ca am vazut cum o asemenea persoana s-a “specializat” si, desi a ajuns la bani mult mai multi undeva, tot asa lucreaza. Adica mai deloc. Si-acum, in functie de conducere fiind, isi permite sa utilizeze delegarea inclusiv ca scuza de a nu mai face ce ar trebui sa faca.
Cred ca e cel mai dificil procesul acesta de selectare – fie a colaoratorilor (pentru ca si acolo, chiar daca poate nu vorbim de un program fi, vorbim de produse care trebuie sa fie livrate intr-un anumit timp), fie a angajatilor. Pana ajungi sa gasesti oamenii cei mai buni si sa ii retii si pana si ei inteleg ca au de ce sa munceasca asa cum trebuie in firma.
Asa cum spuneam eu am vazut si multe cazuri fericite. Sotul meu lucreaza intr-o asemenea companie si am si prieteni cu firme – mai mari sau mai mici – care arata ca se poate. Am vazut insa si cazuri de oameni care au firme si care se plimba in mijlocul saptamanii si de n ori pe an in vacante – mai lungi sau mai scurte – dar la angajati se uita urat ca isi iau o saptamana de concediu… (desi, repet, ei calatoresc enorm de mult si nu in interes de serviciu).
Intr-adevar un subiect spinos si probabil fara o solutie universal-valabila.
Solutii exista pentru cei care constientizeaza problema si le cauta. Daca doar se plang si zic ca asa e normal, mai ales daca si cei din jur procedeaza la fel, probabil nici nu vor cauta solutii si isi vor trai toata viata in frustrare.
Singura situatie in care nu e neaparat o problema sa lucrezi mai mult este cea pe care o semnaleaza si Ovidiu: cand iti place foarte mult ce faci si atunci chiar nu tii socoteala timpului, vrei sa termini ce ai inceput, nici nu mai simti oboseala, ba chiar ai o mare satisfactie. Desigur, aici depinde si ce alte responsabilitati / prioritati ai in viata: familie, copii etc.
Din pacate, acest cerc vicios continua sa existe pentru ca, da, multi nu fac nimic altceva decat sa se planga. Dar nu unde trebuie (sefilor). Se plang prietenilor, parintilor, persoanei iubite si-atat. Isi varsa of-ul, iar a doua zi, la serviciu, se comporta ca si cum nu ar fi nicio problema. Si situatia se perpetueaza.
Stiu si oameni care intreaba daca intr-adevar programul, in general, este unul care se termina la 6. Li se spune ca da. La serviciu constata apoi ca nu e asa. Trag in perioada de proba – pentru ca au incetat cautarile, au nevoie de serviciu – si-asa dupa o luna sau trei, in functie de cat dureaza, au si obisnuit superiorii ca stau peste program. Si plecatul la 6 devine o exceptie, cand chiar e musai…
I just want to mention I’m all new to blogging and seriously savored this web blog. Probably I’m going to bookmark your website . You surely have remarkable articles and reviews. Kudos for revealing your website page.
I’d have to test with you here. Which is not one thing I normally do! I enjoy studying a publish that may make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!
You will have constraints we suffer from, For the player together with the dance watering hole. Whenever do not rest during the policies, We obtain disciplined. Isn’t for example past making it possible to go along with a wide open chequebook.
An intriguing discussion is worth comment. I think that you should publish more on this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people do not speak about such issues. To the next! All the best!!
I enjoy looking through an article that can make people think. Also, thanks for allowing for me to comment!
Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.
I enjoy reading an article that can make men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!
Just wanna remark on few general things, The website design and style is perfect, the subject matter is rattling fantastic. “The stars are constantly shining, but often we do not see them until the dark hours.” by Earl Riney.
Good day! I simply wish to give you a huge thumbs up for your great information you’ve got here on this post. I am coming back to your web site for more soon.
You’re so interesting! I do not think I’ve truly read through a single thing like that before. So nice to discover another person with a few unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that is required on the web, someone with some originality!
Right here is the right webpage for anyone who wishes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for a long time. Excellent stuff, just wonderful!
Very nice blog post. I certainly appreciate this site. Continue the good work!
An intriguing discussion is definitely worth comment. I think that you ought to publish more about this subject, it might not be a taboo matter but typically people don’t speak about these topics. To the next! All the best!!
Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol
Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.
It’s hard to find experienced people about this topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks
Howdy! This blog post could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I most certainly will send this information to him. Fairly certain he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!
Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.
A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he actually bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you change into experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It is extremely useful for me. Massive thumb up for this weblog put up!
This piece of writing about SEO provides clear thought for new SEO users that how to do Search engine optimization, thus keep it up. Fastidious work
Very nice article. I definitely appreciate this website. Keep writing!
I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.
I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.
I precisely needed to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I might have used in the absence of the solutions revealed by you on my subject. It had been an absolute frustrating concern in my position, but viewing a specialized technique you treated the issue made me to leap with contentment. Extremely grateful for this support and thus trust you recognize what a powerful job your are doing teaching the others all through your webblog. Most likely you have never met any of us.
It is possible to established your own i phone to aesthetically show inward bound emails are arriving. Simply access the settings menus,Inches followed by “Accessibility.Inches After that all you could carry out is actually start the particular setting for Directed Flash.
I want to start a blog. It seems like blogspot is really popular. Does anyone have another free site that they like where you can make a blog?.
Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided bright transparent idea
Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the great work.
g68aWo Looking forward to reading more. Great blog article.Really thank you! Want more.
Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!
Can you please send by e-mail me the code for this script or please let know me in detail about this script?
CenterPoint Energy had about 6,900 businesses and homes still without electricity this evening as crews worked to revive power. Nearly 45,000 customers had lost electricity Saturday night.